Начало НОВИНИ Турция вече не е Турция: какво е новото име на евразийската нация?

Турция вече не е Турция: какво е новото име на евразийската нация?

0

Турция вече не е Турция, поне не на английски. Този четвъртък, 2 юни, Организацията на обединените нации официално одобри промяната на международното име на евразийската нация, искане от сегашното правителство на Реджеп Тайип Ердоган, за термин, който по-добре отговаря на националния език.

Така нацията на Евразия ще се нарича Türkiye, заменяйки думата Турция, която на английски също означава Турция.

„Промяната на името на страната е влязла в сила към момента на получаване на писмото“, каза говорителят на ООН Стефан Дюджарик, позовавайки се на писмото, изпратено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу до генералния секретар на правителството на общността, Антонио Гутериш. „Турското правителство смята, че името Türkiye представлява и изразява културата, цивилизацията и ценностите на нацията“, заключи служителят, след като потвърди официалната регистрация на новото име.

След новината турският президент Реджеп Ердоган разпореди с указ всички продукти, произведени в страната, да бъдат етикетирани като „произведени в Türkiye“. Въпреки това, няколко компании в евразийската нация вече са използвали термина от 20 години.

Освен това правителството вече се забавлява с използването на новото име в своите официални съобщения и уеб страници на чужди езици.

Една от основните причини за промяната на името, както посочват някои турски медии, се дължи на другото значение на думата Турция в английския език.

Предишна статияКак се промени стратегията на 2 военни кампании на Путин за 100 дни война?
Следваща статияФБР обвини Иран, че стои зад „хакването“ на педиатрична болница в Съединените щати

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук