Начало НОВИНИ ФБР обвини Иран, че стои зад „хакването“ на педиатрична болница в Съединените...

ФБР обвини Иран, че стои зад „хакването“ на педиатрична болница в Съединените щати

0

Директорът на ФБР Кристофър Рей обвини хакери, подкрепяни от иранското правителство, че стоят зад атака срещу компютърната система в детската болница в Бостън миналата година.

В реч пред центъра на Бостънския колеж Рей подчерта, че това е една от „най-отвратителните“ кибератаки, които е виждал в професионалната си кариера.

„През лятото на 2021 г. хакери, спонсорирани от иранското правителство, се опитаха да извършат една от най-отвратителните кибератаки, които някога съм виждал, точно тук, в Бостън, където решиха да атакуват Бостънската детска болница“, спомня си директорът на ФБР.

Тази американска агенция успя да осуети кибератаката, преди да причини щети на компютърната система на здравния център.

Според телевизионната мрежа CNN, хакването е станало през юни 2021 г. и авторите са използвали софтуер, произведен от базираната в Калифорния компания Fortinet, за да контролират болничната система.

Рей използва тази атака като пример за сериозните последици, които заплахите от правителства като Иран, Русия, Китай и Северна Корея могат да имат върху Съединените щати.

В този смисъл шефът на ФБР предупреди, че страната му не може да се отпуска по отношение на Китай, Иран или престъпни мафии, като се фокусира върху Русия.

По отношение на руските заплахи Рей подчерта, че оглавяваната от него агенция е била в „боен режим“ с команден пункт, фокусиран върху този тип атака от началото на руската инвазия в Украйна, която започна миналия 24 февруари.

„Виждахме как руското правителство предприема определени подготвителни стъпки за извършване на потенциално разрушителни атаки, както тук, така и в чужбина“, каза служителят.

Рей разказа подробно, че руснаците могат да използват същите методи, които използват за събиране на разузнавателна информация, за да извършат „хакване“.

Към това той добави следното: „Виждаме, че техните кибер дейности ще станат по-разрушителни, тъй като не се справят добре във войната.“

Предишна статияТурция вече не е Турция: какво е новото име на евразийската нация?
Следваща статияМрачният списък с най-смъртоносните стрелби в новата история на САЩ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук