Начало НОВИНИ Безкрайна война: 5 ключа към 100-те дни на войната между Русия и...

Безкрайна война: 5 ключа към 100-те дни на войната между Русия и Украйна

0
ukraine x russia

Този петък, 3 юни, се навършиха 100 дни от началото на войната в Украйна след обявяването от руския президент Владимир Путин за специална военна операция в съседната страна. Ситуацията държи Европейския съюз и Запада нащрек поради дългосрочните последици, които може да има войната по целия свят.

Руското нахлуване в Украйна все още не дава признаци за изход на най-важния военен конфликт в Европа от първата половина на 20-ти век, с клане на войници и цивилни – и разселване на хора, бягащи от разрушените градове – което връща ужасния спомен от Втората световна война.

Агенцията на ООН за бежанците промени този петък метода за отчитане на украинските бежанци в останалата част на Европа след руската окупация и сега изчислява, че те са 4,71 милиона. Полша е основната страна домакин.

Това са ключовите точки за разбиране на войната между Русия и Украйна.

1. Защо започна конфликтът?
Украйна, бивша съветска република, която получи независимост през 1991 г., запазва трудни исторически отношения със съседката си Русия и през последните десетилетия се приближи до Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), създадена през 1949 г., за да се противопостави на Съветския съюз.

През 2014 г. Русия нахлу и анексира Кримския полуостров, част от територията на Украйна, а месеци по-късно проруски бунтовници се надигнаха в източната част на страната, образувайки подпомаганите от Кремъл отцепили се републики Донецк и Луганск и започнаха гражданска война, която не свършва.

Идването на власт на украинския президент Владимир Зеленски , близо до Запада, през 2019 г., породи нова вълна от напрежение и в края на 2021 г. Русия започна да разполага войници, превозни средства и самолети на границата с Украйна преди инвазията.

Руското правителство посочи разширяването на НАТО в Източна Европа като една от основните причини за ескалацията.

Путин нареди в четвъртък, 24 февруари, да се атакува Донбас. Освен това той потвърди в съобщението, с което започна военни действия срещу Украйна, че сблъсъците между украинските и руските сили са „неизбежни“ и са били „само въпрос на време“.

“Разширяването на НАТО и военното развитие на територията на Украйна от Алианса е неприемливо за Русия“, каза тогава шефът на Кремъл. От този ден руските войски атакуваха различни региони на страната, включително столицата Киев, в битка с несигурен изход.

В основата на тази криза е руският отказ да приеме сближаването на НАТО и ЕС с бившата съветска република, която Москва смята за част от своята идентичност и пространство за влияние и чийто контрол смята за жизненоважен за своята сигурност. Путин потвърждава, че и двете нации образуват „един народ“.

2. Настъпление на Русия на украинска територия
Русия контролира около 20% от територията на Украйна и бойната фронтова линия се простира на над 1000 километра.

„На практика се бием с цялата руска армия, за да се защитим. Целите руски въоръжени сили участват в боевете“, каза Зеленски във виртуално съобщение, изпратено до парламента на Люксембург, възпроизведено от портала Укринформ.

Според Зеленски руските войски са влезли в 3620 населени места или села в страната, от които 1017 са успели да бъдат „освободени“ от украинската армия.

Украинският лидер припомни също, че страната му се бори за защита на териториалната си цялост от осем години, намеквайки за анексирането на Кримския полуостров през 2014 г.

3. Каква стратегия използва всеки от тях?
Руските войски преминаха от окупация на цяла Украйна към все по-локализирани офанзиви, за да спечелят град по град. От максимум две седмици до военна кампания без крайни срокове: реалността на място и силната съпротива на Украйна принудиха Русия да предефинира стратегията си два пъти за 100 дни война.

„Украйна два пъти принуди руския президент Владимир Путин да намали военните си цели“, каза базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) тази седмица.

В началото на конфликта Украйна победи Русия в битката за Киев, като руските сили не успяха да превземат украинската столица и да свалят президента Владимир Зеленски.

Силите на Украйна превъзхождат руските в тази война на много нива. Говорителят на Пентагона Джон Кърби ги похвали за защитата на части от своята територия „по много умен и креативен начин“.

Високата мотивация на украинците да направят каквото могат, за да защитят нацията си, освободи професионални войници да отидат на фронтовата линия. Освен това Зеленски и неговите висши съветници показаха ясно лидерство в лицето на забележителната военна разлика с Русия.

Украйна има достъп до съвременни военни средства, като ракетата Javel. Украинските войски са силно превъзхождани, но все пак са използвали по-добре терена и оръжията си от руските нашественици.

И в информационната война украинският президент участва чрез видео в поредица от международни срещи и чуждестранни парламенти. Украйна го получава в по-голямата част от света, макар и не в Русия, където Кремъл все още контролира достъпа до почти всички медии.

4. Каква роля изиграха САЩ и НАТО?
Русия оправда офанзивата си в Украйна с предполагаемия геноцид на рускоезичното население и за предотвратяване на разширяването на НАТО с евентуалното й присъединяване.

Но Москва получи обратния ефект. Военният съюз беше допълнително укрепен под чадъра на Съединените щати, изпращайки оръжия в Украйна и питайки Европейския съюз за неговата стратегическа автономия.

Швеция и Финландия, две традиционно необвързани страни, също поискаха да се присъединят към трансатлантическата организация. Съединените щати и техните европейски съюзници също са изпратили хиляди войници в Полша и балтийските държави, граничещи с Русия.

В много по-обединения ЕС източните страни се възползваха от случая, за да надигнат глас и да напълнят френско-германския двигател, за да затегнат санкциите срещу Русия. Двадесет и седемте страни в понеделник одобриха шести пакет от санкции и за първи път срещу руския петрол.

5. Има ли възможност за дълга война?
Според американското разузнаване, Путин се готви за дълга война в Украйна и дори хипотетична победа в източната част не би била достатъчна, за да сложи край на войната. Предупреждението идва, когато тежките боеве продължават в Източна Украйна, където Русия се опитва да спечели територия.

Директорът на американското разузнаване Аврил Хейнс заяви на 11 май по време на изслушване в комисията в Сената на САЩ, че Путин все още възнамерява да „постига цели извън Донбас“, но че е „изправен пред несъответствие между техните амбиции и настоящите конвенционални военни способности на Русия“.

Той добави, че руският президент „вероятно“ разчита на това подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна да отслабне с нарастващата инфлация, недостига на храни и цените на енергията.

Според американското разузнаване Путин може да прибегне до „по-драстични методи“, докато войната продължава, въпреки че би използвал ядрени оръжия само ако усети „екзистенциална заплаха“ за Русия.

Директорът на Агенцията за отбранително разузнаване Скот Бериър посочи на същото изслушване, че руснаците и украинците са до известна степен в задънена улица.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияГешев: Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи
Следваща статияКарта на 100-те дни на война: колко територия е контролирана от Русия в Украйна?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук