Начало НОВИНИ Карта на 100-те дни на война: колко територия е контролирана от Русия...

Карта на 100-те дни на война: колко територия е контролирана от Русия в Украйна?

0

Украинските власти съобщиха миналия четвъртък, че Русия е контролирала 20% от страната през изминалите 100 дни война, изминали до момента.

Москва се съсредоточи върху война на изтощение за завладяване на минния басейн на Донбас, частично контролиран от 2014 г. от проруските сепаратисти.

През трите месеца на инвазия руските сили контролираха „около 20% от украинската територия, тоест около 125 000 км2“, каза президентът Владимир Зеленски пред парламента на Люксембург миналия четвъртък.

Преди да започне конфликтът на 24 февруари, руските или проруските сили контролираха 43 000 км2 в Украйна след анексирането на Крим и превземането на една трета от Донбас през 2014 г.

Силите на страната, водени от Владимир Путин, напреднаха на изток и юг, особено по крайбрежието на Черно и Азовско море, и вече контролират стратегически крайбрежен коридор, който свързва югозападна Русия с Крим.

„Най-трудна е ситуацията в района на Луганск, където врагът се опитва да прогони нашите войски от позициите им“. Това каза главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валери Залужни в изявление на армията.

В Северодонецк, административната столица на региона, „80% от града е окупиран“ от руски сили и има боеве по улиците му, заяви губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай.

Освен това Зеленски каза, че ситуацията в Донбас „не се е променила значително през деня“.

„Имахме някои успехи в битката за Северодонецк. Но все още е много рано. Това е най-трудният район в момента“, каза той, като припомни подобни ситуации в съседния Лисичанск и близкия Бахмут.

Страните от Европейския съюз одобриха шести пакет от санкции срещу Русия, който трябва да се прилага от този петък, 3 юни, след ратифицирането му от всички държави-членки.

Пакетът включва ембарго с изключения за покупките на петрол, но се отказва от черния списък на главата на Руската православна църква поради натиск от Унгария.

Санкциите целят да отслабят руската икономика, но според руския вицепремиер, отговарящ за енергетиката Александър Новак, европейците ще бъдат първите, които ще „пострадат“ от петролното ембарго.

„Ще се повишат не само цените на петрола, но и на петролните продукти. Не изключвам, че има голям дефицит на петролни продукти в ЕС“, каза Новак.

Съединените щати, под администрацията на Джо Байдън , обявиха нов пакет от санкции срещу няколко членове на московския „елит“.

Последиците от конфликта започват да се усещат с нарастващата заплаха от световна продоволствена криза поради блокадата в Украйна на поне 20 милиона тона зърнени култури, които не могат да бъдат изнесени.

Поради това западните страни се опитват да деблокират украинските пристанища на Черно море, особено Одеса, основната врата за стоки от страната, един от водещите световни износители на пшеница.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е уверен, че санкциите срещу Русия, идващи от Запада, ще наклонят везните в негова полза; ООН обаче предупреди, че войната няма да има победител.

Последиците от конфликта оставиха 20% от Украйна окупирана от Русия, мъртви и ранени войници на фронта, цивилни, убити при бомбардировките и обсадата на техните градове, необработени ниви поради боевете и отсъствието на работници. Освен това оставя милиони хора, които трябваше да избягат от страната.

Миналия петък Зеленски изпрати записано съобщение от мобилния си телефон за 100-те дни на войната. „Украинските въоръжени сили са тук. И най-важното е, че хората, представителите на държавата, вече 100 дни защитават Украйна. Победата ще бъде наша. Слава на Украйна“, каза той.

С информация от AFP и EFE.

Предишна статияБезкрайна война: 5 ключа към 100-те дни на войната между Русия и Украйна
Следваща статияСлучаите на маймунска шарка се увеличават до 21 в Съединените щати

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук