Начало БЪЛГАРИЯ Радев: Надявам се антикризисните мерки да минат бързо през НС, за да...

Радев: Надявам се антикризисните мерки да минат бързо през НС, за да не се окажат и те закъснели

0

Президентът Румен Радев заяви, че се надява антикризисните мерки, планирани от управляващите, да преминат по-бързо през парламента, за да не се окажат и те закъснели.

„Естествено, че има нужда от актуализация на бюджета. Всички намерения за антикризисни мерки трябва да минат през Народно събрание. Аз се надявам на по-бързо развитие, за да не бъдат и тези мерки закъснели. Надявам се също така да видя устойчива управленска програма.“, заяви той.

Категорично в България няма ядрено оръжие, обясни държавният глава относно изтребителите, прелетели през България вчера и кацнали на „Граф Игнатиево”. „Те идват тук най-вече, за да могат да водят съвместна тренировъчна дейност и да помагат за охрана на въздушното пространство”, обясни Радев. 

По темата с жеста на депутата от „Продължаваме Промяната” Христо Петров – Ицо Хазарта, в пленарната зала, той посочи, че парламентът ни се е нагледал на какво ли не. „Мисля, че тук не става въпрос за средни пръсти, а за цялостно поведение и отношение вътре в парламента. Нашите народни представители не трябва да забравят, че с всичките си действия, с начина, по който изглеждат и говорят – изразяват отношението си към българските граждани” , добави държавният глава.

Относно протеста на надзирателите, той каза, че всеки има право да протестира, но зависи за какво и по какъв начин. „Всички в момента професионални слоеве, всички, които вършат някаква дейност, имат своите основания да искат по-добри условия за работа. За мен е важно е да има диалог с управляващите”, уточни Радев.

Държавният глава е под връх Тумба в Беласица, където участва в откриването и освещаването на военен паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия. 

Героите, които влязоха в неравен бой за обединена, независима и горда България, ни завещаха своя урок, че националната памет и достойнство не се наследяват, а се отстояват всеки ден. Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена, каза той като поднесе венец на монумента и отдаде почит на загиналите.

В словото си президентът отбеляза свещения идеал на хилядите български доброволци от Македония, които преди повече от век се вливат в редиците на дивизията, за да защитят родните земи.

„Склоновете на красивата Беласица приютиха в земите си мнозина от тях“, заяви Румен Радев и допълни, че още тогава бойните другари на загиналите са белязали пътя на дивизията с паметници, мемориални чешми и кръстове в памет на героите, включително в района на връх Тумба.

„За съжаление, повратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Но окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към предците ни, отърсваме се от дългогодишни заблуди и свенливост, които оставиха на произвола твърде много български войнишки гробове и паметни знаци“, заяви държавният глава.

Президентът посочи, че военният паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия ще преодолее всички предизвикателства на времето, защото ще събира потомците, които изразяват заслужена признателност към героите, борили се за нашето достойнство.

„Нека ние днес продължаваме да отстояваме заветите на тези, които дадоха живота си за България“, призова държавният глава.

Той изрази благодарност за родолюбивото дело на всички граждани и институции, с чието участие и съдействие паметникът е изграден.

Предишна статия41-годишен дупничанин влиза в затвора за разпространение на наркотици
Следваща статияГешев: Всички заедно преживяхме законодателни експерименти, които наричаха реформи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук