Начало НОВИНИ Маймунска шарка: 780 потвърдени случая в света

Маймунска шарка: 780 потвърдени случая в света

0

Броят на случаите, регистрирани от 13 май до миналия четвъртък, вероятно ще бъде подценен поради ограничената епидемиологична и лабораторна информация.

„Много е вероятно други страни да идентифицират повече случаи и да има по-голяма експанзия на вируса“, ​​уверява специализираната агенция на ООН по международни здравни въпроси.

Държавите, в които вирусът не е ендемичен и където са регистрирани най-много случаи, според СЗО са Обединеното кралство (207), Испания (156), Португалия (138), Канада (58) и Германия (57).

Освен в Европа и Северна Америка, някои случаи са регистрирани в Аржентина, Австралия, Мароко и Обединените арабски емирства.

Трябва да се отбележи, че случай на маймунска шарка в неендемична страна се счита за огнище.

Маймунската шарка е рядко заболяване (по-малко тежко от едра шарка), което кара тялото да чувства сърбеж, предизвиква треска, втрисане и болки.

Въпреки че рискът за човешкото здраве и широката общественост остава нисък, рискът за общественото здраве може да бъде висок, ако този вирус успее да се наложи в неендемични страни като широко разпространен човешки патоген.

„СЗО оценява общия риск като умерен, като се има предвид, че това е първият път, когато случаите на маймунска шарка се съобщават едновременно в неендемични и ендемични страни.“

Ендемичните страни според СЗО са Камерун, Централноафриканска република, Конго-Бразавил, Демократична република Конго, Либерия, Нигерия, Сиера Леоне, Габон и Кот д’Ивоар, в допълнение към Гана, където е идентифицирана само при животни .

По информация на АФП.

Предишна статияАктуализацията на Бюджет 2022 влиза в парламента
Следваща статияАд в Бангладеш: гигантска експлозия остави най-малко 49 загинали и стотици ранени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук