Начало НОВИНИ Обединеното кралство ще изпрати на Украйна реактивни системи за залпово изстрелване M270

Обединеното кралство ще изпрати на Украйна реактивни системи за залпово изстрелване M270

0

Обединеното кралство изпраща първите си ракети с дълъг обсег на Украйна, каза министърът на отбраната, въпреки заплахата от Русия към Запада.

Бен Уолъс каза, че ракетната система за залпово изстрелване M270 ще помогне на Украйна да се защити от Русия.

Правителството на Обединеното кралство не е потвърдило колко оръжия ще бъдат изпратени.

Решението беше съгласувано със САЩ, които обявиха миналата седмица, че доставят и ракетна система.

Този ход на САЩ вече разгневи Москва и в неделя руският президент Владимир Путин заплаши да разшири списъка с мишени, които Русия ще атакува в Украйна, ако западните страни изпратят оръжия с далечни обсега на Киев.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че украинските военни ще бъдат обучени как да използват пусковите установки в Обединеното кралство през следващите седмици.

Обявявайки този ход, Уолъс каза, че Обединеното кралство поема водеща роля в снабдяването на украинските войски с „жизненоважните оръжия, от които се нуждаят, за да защитят страната си от непровокирана инвазия“.

Той каза: „С промяната на тактиката на Русия трябва да се промени и нашата подкрепа за Украйна.

„Тези изключително способни ракетни системи за залпово изстрелване ще дадат възможност на нашите украински приятели да се защитят по-добре от бруталната употреба на артилерия с далечни разстояния, която силите на Путин използваха безразборно, за да изравнят градовете.

Ракетната система на Обединеното кралство може да изстреля 12 ракети в рамките на една минута и може да поразява цели в радиус от 80 км с прецизна точност – много по-далеч от артилерията, която Украйна притежава в момента.

Миналата седмица Вашингтон заяви, че ще достави четири реактивни залпове HIMARS на Украйна – след получаване на гаранции, те ще бъдат използвани само за отбранителни цели, а не за поразяване на цели в Русия. Същото ограничение важи и за използването на британската система M270.

Предишна статияАд в Бангладеш: гигантска експлозия остави най-малко 49 загинали и стотици ранени
Следваща статияРуският посланик в ООН напусна ядосан заседание

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук