Начало НОВИНИ Борис Джонсън печели вот на доверие на консерваторите и остава министър-председател

Борис Джонсън печели вот на доверие на консерваторите и остава министър-председател

0

Премиерът Борис Джонсън, който възмути своите и другите със скандала на партиите, проведени на Даунинг стрийт , оцеля след вот на недоверие в понеделник, 6 юни, но излезе отслабен и все още може да бъде принуден да подаде оставка.

Застрашен от месеци от този скандал, известен като „Partygate“, от който за известно време изглеждаше спасен благодарение на смяната на фокуса върху войната в Украйна, противоречивият британски лидер беше изправен пред присъдата на депутати от неговото консервативно мнозинство.

Най-малко 54 от тях поискаха вътрешен вот на доверие, който не беше активиран до понеделник 6, след като платиненият юбилей приключи, четирите дни на големи национални тържества за 70-те години от управлението на Елизабет II.

Но само 148 от 359 консервативни депутати гласуваха против премиера, който спечели с 211 подкрепящи гласа.

По-рано 57-годишният Джонсън, известен с таланта си за политически бягство, се обърна към своите редици при затворени врати в камарата на парламента в Уестминстър, за да се опита да ги убеди.

Според проучване на YouGov сред 506 членове на Консервативната партия, 42% искаха депутатите да отстранят Джонсън, а 53% да го задържат.

Тъй като той излезе победител, те няма да могат да опитат нов вътрешен вот на доверие в продължение на една година. Големият брой депутати, които се обявиха срещу него обаче го оставя в неудобна позиция.

„Историята ни казва, че това е началото на края“, каза лидерът на опозиционните лейбъристи Кейр Стармър пред радио LBC. „Ако погледнете предишни примери за вот на доверие, дори когато консервативните премиери оцеляха (…), щетите вече са нанесени и те обикновено падат сравнително бързо“, подчерта той, припомняйки случаите на Маргарет Тачър и Тереза ​​Мей.

Скоро парламентарна комисия трябва да разследва дали Джонсън съзнателно е излъгал Камарата на общините, когато увери през декември, че в офисите му няма партии и че разпоредбите за борба с COVID-19 не са били нарушени.

Според официалния кодекс за поведение подвеждането на парламента е основание за оставка и ако се докаже, че го е направил, той трудно би устоял на натиска от опозицията, както и от собствените си редици.

Исторически Консервативната партия е била непримирима към своите лидери, които загубиха изборна привлекателност, включително Тачър и Джонсън, който дойде на власт през 2019 г., когато силно отслабената Тереза ​​Мей беше принудена да подаде оставка, въпреки че спечели вот на доверие. 

Предишна статияНю Йорк забранява продажбата на полуавтоматични оръжия на лица под 21 години
Следваща статияКирил Петков: България няма да изпраща оръжие за Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук