Начало НОВИНИ Ню Йорк забранява продажбата на полуавтоматични оръжия на лица под 21 години

Ню Йорк забранява продажбата на полуавтоматични оръжия на лица под 21 години

0

Щатът Ню Йорк забрани продажбата на полуавтоматични оръжия на лица под 21-годишна възраст в опит да намали насилието след неотдавнашните масови стрелби от тийнейджъри в Бъфало и Увалде, при които загинаха 19 деца в последните седмици.

Досега минималната възраст за придобиването им беше 18 години.

Губернаторът на щата, демократката Кати Хочул, подписа в понеделник, 6-ти юни, пакет от мерки, одобрен за рекордно кратко време от парламента на щата, който включва и забрана за продажба на тактически жилетки и защитни каски на хора извън определени професии.

„Насилието с огнестрелни оръжия е епидемия, която разкъсва страната ни“, каза губернаторът, придружен от лидерите на Камарата на представителите – които направиха възможно одобрението на пакета – и от местните власти, като прокурора Летиция Джеймс.

Хочул призова федералния конгрес да „поведе и предприеме незабавни мерки“ за значителна превенция, като се има предвид, че това е „национален проблем“. „Животът зависи от това“, призова той.

Само миналия уикенд 10 загинали и над двадесет ранени бяха преброени в поредица от стрелби в цялата страна.

Според проучване на CBS News, мнозинството от американците подкрепят по-строги правила за притежание на оръжие, като 81% подкрепят проверката на миналото на всички потенциални купувачи.

Изправен пред тази вълна от насилие, президентът Джо Байдън, също демократ, за пореден път критикува републиканците, които се противопоставят на ограничаването на продажбата на оръжия, и изрази съжаление от факта, че места като училища или болници „се превърнаха в лагери на смъртта, бойни полета“.

Миналата неделя, 5-та, президентът за пореден път каза „стига“. „Ако не можем да забраним оръжията за нападение, както трябва, трябва поне да вдигнем възрастта на 21“, за да ги закупим, туитира той.

Оръжейното насилие в Съединените щати е убило повече от 18 000 души досега през 2022 г., включително близо 10 300 самоубийства, според архива на Gun Violence Archive.

Най-сериозните инциденти досега са масовата стрелба от 18-годишен привърженик на бялата раса в супермаркет в Бъфало, северната част на Ню Йорк, на 14 май, при която загинаха 10 афро-американци; и стрелбата 10 дни по-късно в училище в Увалде, в южния щат Тексас, от ръцете на 18-годишен, при която загинаха 19 деца и двама учители.

През 2020 г. в Съединените щати е имало около 393 милиона огнестрелни оръжия, повече от населението на страната.

Предишна статияСрещата на върха на Америка: изключения, жертви и вик за демокрация
Следваща статияБорис Джонсън печели вот на доверие на консерваторите и остава министър-председател

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук