Начало БЪЛГАРИЯ проф. Благовест Белев: Въпросът за военна помощ за Украйна е приключен

проф. Благовест Белев: Въпросът за военна помощ за Украйна е приключен

0

Въпросът за оказване на военна помощ на Украйна е приключен, заяви депутатът от “Продължаваме промяната“ проф. Благовест Белев пред Би Ти Ви. 

Повод за изказването му стана нота, с която вчера украинският посланик Виталий Москаленко е поискал оръжие за Украйна от външното ни министерство. Става дума за съветско, старо въоръжение, с което Украйна може да борави и има нужда точно от него. Искането идва само месец след решението на Народното събрание страната ни единствено да ремонтира украинска бойна техника, но не и да предоставя оръжие на Киев.  

„Парламентът се е произнесъл достатъчно ясно, дал е мандат на правителството как да помогнем на Украйна и не виждам основание и необходимост за ревизия. Въпросът за оказване на военна помощ на Украйна е приключен“, каза Белев и припомни, че ще бъдат предоставени единствено средства за защита и решение за ремонт на украинска военна техника.

Депутатът каза, че всички коалиционни решения първо минават през коалиционен съвет, а на този етап той няма информация да се планират дискусии дали да окажем военна помощ на Украйна, или не.

Белев подчерта, че няма да бъде предоставена исканата от Москаленко стара съветска техника на Украйна.

Според регионалния министър Гроздан Караджов само Народното събрание може да реши дали да бъде оказана военна помощ на Киев. Според него, ако наистина се стигне до гласуване в правителството, отговорът щял да е положителен. Министърът обаче подчерта, че засега въпросът не е прерогатив на правителството.

“Нямам представа какво ще се случи в парламента и бихме се превърнали в гадатели, ако отговарям на въпросите“, заяви Караджов пред водещия на сутрешния блок на Би Ти Ви. И допълни, че опитът да се вкара интрига в коалицията няма да успее.

Предишна статияУкрайна губи територии, нови атаки по Киев
Следваща статияСоциалният министър предлага минималната заплата да е 50% от средната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук