Начало НОВИНИ Руският посланик в ООН напусна ядосан заседание

Руският посланик в ООН напусна ядосан заседание

0

Руският постоянен представител към ООН Василий Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна заради изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който обвини Русия, че е предизвикала световна хранителна криза с инвазията си в съседната страна, предаде Ройтерс.

Руски войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза още Мишел и спомена конкретни съобщения за сексуални посегателства – основната тема на срещата. „Това е тактика на мъчения, терор и репресии“, заяви той.

Преди това Небензя „категорично отхвърли“ като „лъжа“ всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

Когато председателят на Европейския съвет започна да говори, руският постоянен представител към ООН напусна заседанието, видимо раздразнен.

„Не мога да остана (заради) лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява“, заяви Небензя пред Ройтерс.

Обръщайки се директно към руския дипломат, председателят на Европейския съвет каза на заседанието: „Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината.“

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата поскъпнаха чувствително. На двете страни се пада дял от общо една трета от глобалния износ на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна – царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

„Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави“, каза още Шарл Мишел. Той подчерта, че „само Русия е отговорна за тази продоволствена криза“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи за договаряне на „пакетна сделка“ за възобновяване на хранителния износ от Украйна и експорта на храни и торове от Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети утре Турция, за да обсъди деблокирането на украинския износ на пшеница, посочва Ройтерс. (БТА)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук