Начало БЪЛГАРИЯ ИТН се оттегля от управляващата коалиция

ИТН се оттегля от управляващата коалиция

0

ИТН оттегля министрите си, защото няма място в управляващата коалиция. Това съобщи в специално изявление в 15.30 часа днес партийният лидер Слави Трифонов. „Слагам край на тази коалиция, на тази агония“, каза Трифонов.

Той изтъкна ред причини – позицията на премиера по казуса с Македония, изявите на съветничката му Весела Чернева „като външен министър“, харчене на пари от страна на Асен Василев и т.н. „Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение“, каза Трифонов.

Всичко това се случи в навечерието на актуализацията на бюджета. Трифонов обясни, че партията ще подкрепи добрите социални промени по отношение на доходите. Нямало обаче да подкрепи други идеи. Часове по-рано министрите на ИТН напуснаха заседанието на правителството, на което се обсъждаше бюджета: 

 

ПРЕДАТЕЛСТВО, ХВЪРЧАЩИ МИЛИАРДИ И ГАЛАКТИЧЕСКИ ИНСТИТУТИ

Из обясненията на Трифонов: „Причините, поради които тази коалиция не работи и поради които ние нямаме място в нея, са две – Македония и фактът, че в държавата вече няма пари. Нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Министър-председателят Кирил Петков води друга външна политика, различна политика от тази на МВнР, различна от НС, различна от декларираната на КСНС. Министър-председателят взема друг външен министър, негов си, който се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на РСМ и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромна част от българските граждани РСМ да изпълни договора между двете държави. Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно неуважава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и душа и никой няма право да взема едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство. Откакто Асен Василев е финансов министър хвърчат милиарди. Никой няма право да експериментира с нашите пари – еднолично да ги харчи, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Галактическия институт. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 млрд. лв. за 9 дни – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. 1,2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са? Къде е борбата с мръсните пари? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Кой ще ги плаща, той ли ще ги плаща или нашите деца“.

Предишна статияДоц. Йоцов: Бюджетът е кризисен, няма реформи, няма основания за оптимизъм
Следваща статияМитева: Ще търсим правителство на широкото съгласие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук