Начало БЪЛГАРИЯ Телефонът става билет за пътуване в страната

Телефонът става билет за пътуване в страната

0

Билет за пътуване с различни видове транспорт в цялата страна вече ще може да бъде закупуван директно през домашния компютър, лаптопа или дори смартфона. Това става ясно от плановете на министерството на транспорта и съобщенията за въвеждането на т. нар. единен билет.

Системата ще работи със софтуер с отворен код и всеки търговец ще може да започне да продава този единен билет. Включването към системата ще става, след като предприемачът генерира линк към нея на своя сайт. Задачата не е много проста, защото това означава свързване на доста съществуващи вече системи, обясниха от транспортното министерство.

Пилотната схема се очаква да се тества рекламно до края на месеца, без ангажимент, че тя ще бъде крайният вариант. Ще се направи пробно купуване на такъв единен билет чрез пробно свързване на платформата на БДЖ със сайта на Центъра за градска мобилност в София и портала на една автобусна компания за междуградски превози. Целта е първо да се изпробва в реално време и да се покаже на всички останали като пример.

Пътниците на практика ще могат да купуват такъв билет от сайтовете на превозвачите, независимо какви са те – жп, автобусни, авио или за воден транспорт, а също и от други търговци, обясняват още от ведомството. Системата на практика е разговор между компютри. При започване на покупката клиентът избира най-удобните му часове на пътуване с различните видове транспорт.

Например, човек иска да пътува от Дупница до Шабла. Първо решава да вземе автобус до София, като избира часа на тръгване на рейса. Същото прави и за влака (или автобуса) от столицата до Варна, а също и за рейса от Варна до Шабла. Във всички случаи се запазват и местата за пътуване. Начинът на избор е същият, както сега за полетите на самолетите през интернет. Билетът ще представлява QR-код в телефона на пътуващия.

Какви ще са нужните инвестиции за реализацията на идеята за единния превозен билет ще стане ясно още до есента, уточниха от министерството. Транспортният министър Николай Събев поясни за „Сега“, че все още не се знае какъв ресурс от време, хора и средства ще бъде вложен за цялостната реализация на идеята.

Междувременно в Германия властите предизвикаха фурор с въвеждането за периода от началото на юни до края на август на единен билет с цена от само €9 на месец. Той важи за обществения транспорт в цялата федерална република, без влакове на дълги разстояния (IC, ICE, EC), но ще може да се ползва за всички останали форми на обществен транспорт – RB, RE, U-Bahn, S-Bahn, автобуси и трамваи в цялата страна.

Подобна програма за евтино пътуване с влак от доста време има в Дания. Там за €50 всеки може да си вземе билет, който дава право за 8 дни неограничено пътуване из страната.

Според източник на „Сега“ в Германия причината за въвеждането на 9-евровия билет е стремежът да се намали ползването на леките автомобили, а оттам – и консумацията на течни горива, които заради войната в Украйна са поскъпнали доста. Другата цел е да се покаже атрактивността на обществения транспорт. Въпреки силно развитата жп мрежа в Германия досега са се защитавали интересите на големите автомобилни концерни, за да им се осигурява пазар на произвежданите от тях леки коли.

Предишна статияАмерикански генерал: Няма никакъв начин украинците да победят руснаците
Следваща статияАнгел Найденов: Искат да сложат ръка на паричните потоци във ВМЗ Сопот

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук