Начало НОВИНИ Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за оръжия, обречен на провал...

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за оръжия, обречен на провал в Сената

0

Камарата на представителите на САЩ гласува поредица от мерки, регулиращи продажбата на оръжия, които са обречени да се провалят в Сената.

Новите мерки ще забранят продажбата на полуавтоматични оръжия на хора под 21 години и ще забранят списанията с голям капацитет.

Но републиканската опозиция в Сената има значение за малък шанс законопроектът да се превърне в закон, въпреки подновения фокус върху контрола върху оръжията след поредица от масови стрелби в САЩ.

Часове преди гласуването оцелелите от стрелбата в училището в Увалде дадоха емоционални показания пред депутатите, което доведе до сълзи.

Стрелбата в началното училище в град Тексас отне живота на 21 души, включително 19 малки деца.

Едно 11-годишно момиче каза на изслушването – в предварително записани показания – че е намазала кръвта на своя съученик върху себе си, за да се прави на мъртва, и графично описа момента, в който стрелецът застреля учителя й в главата.

Атаката в Увалде и други скорошни масови убийства предизвикаха нов кръг от двупартийни преговори за контрол на оръжията в Сената на САЩ, но демократите се нуждаят от поне 10 републиканци на борда, за да приемат нови закони.

Консерваторите искат да защитят конституционното право за носене на оръжие и възразяват срещу ограничаването на продажбите на щурмовите пушки, използвани при стрелбата с Увалде.

И докато група сенатори републиканци и демократи се опитват да намерят общ език, кореспондентите казват, че каквото и да измислят, е малко вероятно да включва някакви мащабни реформи.

В четвъртък повече от 220 изпълнителни директори на големи компании – включително Levi Strauss & Co, Lululemon и Lyft – призоваха Сената „да предприеме незабавни действия“ за намаляване на насилието с оръжие след неотдавнашната вълна от смъртни случаи.

Предишна статияБайдън номинира нов посланик в България
Следваща статияНационалният институт по метеорология и хидрология предупреждава за опасно време утре в части от страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук