Начало НОВИНИ Китай и Русия посочват САЩ за подклаждане на напрежение със Северна Корея

Китай и Русия посочват САЩ за подклаждане на напрежение със Северна Корея

0

Тази сряда Китай и Русия обвиниха Съединените щати, че подклаждат напрежението на корейската територия, в първия дебат в историята, организиран в Общото събрание на ООН, така че страните, които прибягват до ветото в Съвета за сигурност, да обяснят причините си. 

Пекин и Москва на 26 май блокираха проект за резолюция на САЩ в Съвета за сигурност, призоваващ за нови санкции срещу Северна Корея в отмъщение за множество изстрелвания на балистични ракети от началото на годината.

Вашингтон „няма подходящ отговор“ на Пхенян, той запазва „реч на натиск“, каза китайският посланик в ООН Джан Джун. Напрежението на полуострова „по същество се дължи на Съединените щати“, добави той преди застъпване за облекчаване на санкциите срещу севернокорейския режим.

Заместник-посланикът на Русия Анна Евстигнеева също призова за „отмяна на санкциите“. Северна Корея се нуждае от повече хуманитарна помощ и Западът трябва да спре да обвинява Пхенян за напрежението, каза той.

От името на Съединените щати заместник-посланикът Джефри ДеЛаурентис опроверга тези аргументи. Санкциите и предложенията за тяхното засилване са отговор на поведението на Северна Корея, подчерта той.

„Ние търсим диалог с Пхенян без условия. Предадохме това съобщение чрез частни канали и лични съобщения от висши американски служители до висши севернокорейски служители“, каза той.

Посланикът на Северна Корея в ООН Ким Сонг оправда военните ядрени опити на страната си, като подчерта, че Хартата на ООН „изрично предвижда правото на всяка страна да гарантира собствената си отбрана поотделно или колективно“.

За Европейския съюз, както и за Япония и Южна Корея, подобни тестове представляват явно пренебрежение към международната общност и към резолюциите на ООН. Санкциите са „основен инструмент“ за Съвета за сигурност при кризи, каза представителят на ЕС, шведският посланик Улоф Скуг.
Съветът за сигурност установи на 26 април по инициатива на Лихтенщайн задължението на своите постоянни членове да обяснят причините за своето вето пред Общото събрание на ООН.

След първото вето, използвано от тогавашния Съветски съюз през 1946 г. в сирийското и ливанското досие, Русия прибягва до него 144 пъти, далеч от Съединените щати (86 пъти), Обединеното кралство (30), Китай (19) и Франция (18).

Предишна статияМитева: Ще търсим правителство на широкото съгласие
Следваща статия„На всеки 5 минути загива руски войник“, каза украински говорител

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук