Начало НОВИНИ Джо Байдън се хвали, че неговата визия за Америка е на „светлинни...

Джо Байдън се хвали, че неговата визия за Америка е на „светлинни години“ от тази на Тръмп

0

Президентът на Съединените щати Джо Байдън се похвали този четвъртък, 9 юни, че предложенията на неговото правителство за Северна и Южна Америка са „на светлинни години“ от тези, издигнати от неговия предшественик Доналд Тръмп (2017-2021).

„Предложенията на моето правителство, които искаме да обсъдим с вас (…), мисля, че са предложения, които са на светлинни години от това, което видяхме от предишната администрация на САЩ“, каза Байдън в речта си на първата пленарна сесия на IX срещата на върха на Америка, която се провежда до този петък в Лос Анджелис.

Малко преди това, запитан от журналисти дали е загрижен за бойкота на срещата на върха на президентите, като тази на мексиканеца Андрес Мануел Лопес Обрадор, хондураца Ксиомара Кастро или боливийца Луис Арсе, Байдън отговори с категорично „не“.

Това беше единственото споменаване, което президентът направи за тези отсъствия на срещата на върха, която настъпи като протест срещу решението на страната домакин, Съединените щати, да не канят Куба, Венецуела и Никарагуа с аргумента, че те не отговарят на демократичните ценности на регионалното събитие.

Както направи в речта си при откриването на срещата миналата сряда, Байдън пренасочи речта си върху идеята, че Америка трябва да бъде „най-демократичната страна“ в света.

„Наше задължение е да демонстрираме силата, която имат демокрациите да дават резултати, когато демокрациите работят заедно“, настоя президентът.

Той призна, че предизвикателствата пред Америка са се променили през последното десетилетие, откакто той беше вицепрезидент на САЩ и тогава президентът Барак Обама го помоли да поеме отговорността за отношенията с Латинска Америка.

„Нашите политики и нашите решения също трябва да се променят“, каза той.

По-конкретно, той подчерта, че трябва да се даде „усещане за спешност“ на борбата срещу климатичната криза, особено в Карибите, чиито лидери току-що се срещнаха с него в Лос Анджелис.

„Няма значение какво друго се случва в света. Америка винаги ще бъде приоритет на Съединените щати,“ обеща Байдън, който обаче все още не е пътувал до Латинска Америка за годината и половина, откакто е на власт.

Малко след това Байдън изслуша внимателно речта на министър-председателя на Белиз Джон Брисеньо, който нарече „непростимо“ и „неразбираемо“ това, че Съединените щати не са поканили Куба, Венецуела и Никарагуа на срещата на върха.

Предишна статияИспания одобри ваксина срещу маймунска шарка
Следваща статияРадев: Партиите трябва да намерят възможно най-бързо изход от ситуацията, защото се нуждаем от отговорно и устойчиво управление

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук