Начало НОВИНИ Испания одобри ваксина срещу маймунска шарка

Испания одобри ваксина срещу маймунска шарка

0

Испанското министерство на здравеопазването обяви в четвъртък, 9 юни, че дава зелена светлина на ваксината срещу маймунска шарка, която ще се прилага при хора, които са имали контакт с положителни случаи. Правителството вече обяви придобиването на ваксини Imvanex и антивирусни лекарства Tecovirimat през май тази година чрез Европейския орган за готовност и реагиране при спешни здравни ситуации (HERA).

„В момента и като се има предвид ограничената наличност на дози, ваксинацията е приоритетна“ при хора, които са били изложени на заболяването или имат „висок риск от тежко протичане на заболяването“, се казва в изявление на министерството.

„Ваксинацията преди експозиция не се препоръчва в момента, въпреки че може да бъде препоръчана по-късно в зависимост от развитието на огнището и наличието на ваксини“, добави той.

В момента няма специфични лечения или ваксини за болестта, но огнищата могат да бъдат контролирани с ваксинация срещу едра шарка, според Световната здравна организация (СЗО) .

Силви Бриан, директор на отдела по пандемични и епидемични заболявания на СЗО, подчерта, че „ваксината срещу едра шарка може да се използва за маймунска шарка с високо ниво на ефикасност“. От организацията обаче не знаят колко дози са налични в момента.

В Испания до момента са потвърдени 242 положителни случая на маймунска шарка. Въпреки че заболяването обикновено не е фатално, то може да причини треска, главоболие, болки в гърба, мускулни болки, подути лимфни възли, втрисане и умора. След това по тялото се появяват обриви, които се превръщат в лезии, пустули и накрая струпеи. Симптомите обикновено изчезват след две до три седмици.

По информация на АФП

Предишна статияСтрелба в Мериленд: 3 загинали и 4 ранени при масова атака в САЩ
Следваща статияДжо Байдън се хвали, че неговата визия за Америка е на „светлинни години“ от тази на Тръмп

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук