Начало НОВИНИ Тръмп подбуди „опит за преврат“, заяви комисията, която разследва нападението на Капитолия...

Тръмп подбуди „опит за преврат“, заяви комисията, която разследва нападението на Капитолия в САЩ

0

В телевизионна презентация по време на праймтайма, комисията, която разследва нападението срещу Капитолия на Съединените щати, се опита да изясни съществуването на заговор, организиран от Доналд Тръмп чрез „опит за преврат“, който ще се стреми да обърне резултата от изборите през 2020 г., в които Джо Байдън спечели.

„Президентът Тръмп се обади на тълпата, той извика тълпата и той запали пламъка на тази атака“, каза заместник-председателят на групата от републиканците Лиз Чейни в своето встъпително слово.

Минути по-рано председателят на демократите на комисията Бени Томпсън обвини Тръмп, че е „в центъра на тази конспирация“.

„6 януари (2021 г.) беше кулминацията на опит за преврат, нагъл опит“, както се изрази един бунтовник малко след 6 януари, за сваляне на правителството. „Насилието не е случайно.“

В деня на атаката протестиращите нахлуха в Капитолия по „насърчение от президента на Съединените щати“, добави той.

В представянето си групата използва показания на някои от най-старите и доверени съветници на Тръмп, включително бившия главен прокурор Бил Бар и неговия зет и главен съветник Джаред Кушнър .

Освен това бяха излъчени изображения, някои невиждани досега, на насилието, обхванало правителствения щаб, при което загинаха петима.

„Демокрацията остава в опасност“, предупреди Томпсън в изказвания, подготвени и освободени преди изслушването.

„Заговорът за осуетяване на волята на хората не е приключил. Има хора, които са жадни за власт в тази страна, но нямат любов или уважение към това, което прави Америка велика“, каза той.

 бъдат изслушани ключови показания, докато адвокатите ще покажат текстове, снимки и видеоклипове, за да разкрият предполагаемите планове, които правителството на Тръмп започна да разработва преди изборите.

Тръмп нарече разследването „безпочвен лов на вещици“. От своята платформа Truth Social защитава въстанието и го смята за „най-голямото движение в историята на страната“, за да направи „Америка отново велика“.

„Това беше за нагласени и откраднати избори и за държава, която беше на път да отиде в АД“, добави той. След изслушването Тръмп отново се нахвърли срещу комисията по Truth Social, като я обвини в пристрастия и по-решително преследва твърденията за измама на избирателите.

Междувременно републиканският лидер в Камарата на представителите Кевин Маккарти увери, че парламентарната комисия е „най-политическата и най-малко легитимната в историята на Съединените щати“.

„Не виждам да има сесия в праймтайм за цената на бензина, за това как да се борим с инфлацията, да нахраним децата си и да направим улиците си по-безопасни“, каза той на пресконференция.

Неговата партия вече обеща да погребе работата на комисията, ако спечели контрола над Конгреса на междинните избори през ноември.

Впоследствие комисията, която е разпитала над 1000 свидетели, се очаква да насрочи изслушвания от 10 часа сутринта местно време на 13, 15, 16 и 21 юни. Последното ще бъде направено в праймтайма на 23 юни.

Групата ще преразгледа различни незаконни заговори, които според нея са проектирани от правителството на Тръмп, за да го задържат на власт.

Едно от основните предизвикателства пред комисията е да демонстрира съществуването на пряка връзка между предполагаемия заговор за обръщане на изборите, речта на Тръмп и последващото превземане на Капитолия.

Междувременно на въпроса дали Тръмп е нарушил закона вече е отговорено в някои отношения.

Федералният съдия Дейвид Картър постанови през март, че „незаконността на плана е очевидна“.

Междувременно проучванията на общественото мнение поставят изследванията далеч надолу в списъка на опасенията на американците.

Предишна статияКСБ: Държавата погубва строителния ресор
Следваща статияЖълт и оранжев код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук