Начало НОВИНИ Covid: САЩ ще отменят изискването за тестове за пътуващите със самолет

Covid: САЩ ще отменят изискването за тестове за пътуващите със самолет

0

САЩ вече няма да изискват пътуващите със самолет да имат доказателство за отрицателен тест за Covid-19, преди да влязат в страната от чужбина.

Длъжностните лица казаха, че отпада изискването поради „огромния напредък“, който страната е постигнала в борбата срещу вируса.

Туристическата индустрия настоява за прекратяване на политиката, която според тях възпира резервациите, тъй като семействата се страхуват да останат зад граница.

Промяната влиза в сила в неделя.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) ще преоценят политиката след 90 дни. Администрацията заяви, че „няма да се поколебае да действа“ за възстановяване на правилото, ако новите варианти накарат служителите да смятат, че е необходимо.

„В състояние сме да предприемем тази стъпка поради огромния напредък, който постигнахме в нашата борба срещу вируса: направихме животоспасяващи ваксини и лечения широко достъпни и тези инструменти работят за предотвратяване на сериозни заболявания и смърт и са ефективни срещу разпространени варианти, циркулиращи в САЩ и по света“, каза висш служител пред репортери.

САЩ въведоха правила, изискващи въздушните пътници да покажат отрицателни тестове в рамките на три дни след полета си – или да предоставят доказателство за скорошно възстановяване от вируса – през януари 2021 г.

Броят на случаите на Covid в САЩ е намалял рязко от януари, въпреки че цифрите са започнали да се покачват отново през последните седмици, преди да паднат. Смъртните случаи остават много по-ниски, отколкото по време на разгара на пандемията, поради въздействието на програмата за ваксинация.

Секторът на пътуванията, в който търсенето нараства поради опасенията за отслабването на пандемията, заяви, че САЩ изостават от другите страни в преоценката на политиките за тестване.

Обединеното кралство премахна всички изисквания за тестове за Covid-19 за пътуване през март, както и Канада. Италия приключи изискванията си за тестване този месец.

В петък Канада също така заяви, че ще спре произволното тестване на Covid на летищата за останалата част от юни, за да намали времето за чакане на пътниците.

Президентът на Американската туристическа асоциация Роджър Дау каза, че промяната в политиката ще „ускори възстановяването на туристическата индустрия в САЩ“, докато Международната асоциация за въздушен транспорт каза, че е това е „страхотна новина“ и че „неефективната“ мярка отпада.

Авиокомпанията Virgin Atlantic също приветства този ход, заявявайки, че тя „ще повиши още повече доверието на потребителите и ще подкрепи възстановяването на трансатлантическите пътувания това лято“.

САЩ бавно облекчават националните ограничения на Covid. Миналия ноември те премахнаха ограниченията за пътници от повече от 30 страни, включително Обединеното кралство, след повече от 18-месечна забрана.

През април САЩ оттеглиха изискването си пътниците да носят маски в самолетите, след като съд анулира мандата на CDC.

Според проучване на Американската туристическа асоциация, премахването на изискването за тест вероятно ще донесе допълнителни 5,4 милиона посетители в САЩ тази година, което ще увеличи разходите за пътуване с 12%

Предишна статияЖълт и оранжев код за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за днес
Следваща статия14-то издание на “Дупница денс фест” започна днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук