Начало НОВИНИ Американските държави създават коалиция за защита на Тихия океан

Американските държави създават коалиция за защита на Тихия океан

0

Среща на върха на Америка. Различни нации в региона, с тихоокеанските брегове, включително Съединените щати, сформираха „коалиция за защита на океаните“ в четвъртък, от Аляска до Патагония, инициатива, стартирана от Чили като част от нейната „тюркоазена“ дипломация.

„Ние празнуваме многостранността и възможността, която диалогът ни отваря, за да изградим по-добър свят. Океаните са основните естествени поглъщатели на въглерод и като такива играят решаваща роля за ефектите от изменението на климата“, каза чилийският лидер Габриел Борич при подписването на споразумението.

Лидерите на Колумбия, Перу, Коста Рика, Еквадор, Панама, външните министри на Канада и Мексико, както и специалният пратеник на президента на САЩ за климата Джон Кери се присъединиха към предложението на Чили.

Лидерите участваха в Лос Анджелис за срещата на върха на Америка, където опазването на околната среда беше ключов въпрос.

„Трябва да работим по-добре, за да защитим нашите морета, защото морските видове не познават граници (…) Това е споразумение за сътрудничество. Създадохме общи защитени зони. Не става дума за това да не се възползвате от морските ресурси, а за рационално и устойчиво използване на тези ресурси“, каза президентът на Коста Риго Родриго Чавес, един от подписалите споразумението, пред АФП.

„Създаването на тази полусферична мрежа отговаря на импулса на правителството на Чили за тюркоазена външна политика, която предвижда както грижата за земната среда, така и за океаните“, се казва в изявление на чилийското външно министерство.

Предложението предвижда създаването на защитени морски зони от Канада до Чили. Това са законово признати ограничени пространства, за да се гарантира опазването на морското биоразнообразие.

Тези пространства се стремят да защитят уникални морски видове, да увеличат възможностите за туризъм и да насърчат устойчивото развитие на крайбрежните общности, обясни чилийското външно министерство. Чили подкрепя инициативата за опазване на 30% от океана до 2030 г.

„От Чили водим документ за коалицията за защита на океана, с подкрепата на осем тихоокеански страни. Мисля, че това е основен крайъгълен камък. От Министерството на външните работи казахме, че една от основните оси е тюркоазената политика”, обясни външният министър Антония Уреджола.

Предишна статияМарш за нашия живот: Хиляди протестират за по-голям контрол върху оръжията в САЩ
Следваща статияРусия раздава паспорти в окупираните украински градове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук