Начало НОВИНИ Антъни Фаучи предупреди, че „ще имаме нови варианти“ на коронавирус

Антъни Фаучи предупреди, че „ще имаме нови варианти“ на коронавирус

0

Антъни Фаучи, лекар и старши член на оперативната група за коронавирус на Белия дом, даде скорошно интервю за уругвайския El País. В разговора видният инфекционист очакваше появата на нови варианти на COVID-19 .

„Не можем да говорим, че пандемията е приключила. Въпреки че случаите падат, идва друг вариант и генерира друг пик. (…) Разумна прогноза е, че ще имаме нови варианти, защото въз основа на динамиката на заразяване в общностите те ще продължат да се формират. Надяваме се, че не са тежки и ваксините ще продължат да действат. Резултатът е в наши ръце”, подчерта докторът.

По същия начин ученият се позова на възможността COVID-19 да се превърне в ендемично заболяване.

„Всеки път, когато се опитваме да предвидим вируса, в крайна сметка ставаме все по-дезориентирани от реалността. Дезориентирахме се с големия ръст на случаите, генерирани от делта варианта в света, а също и с омикрон. Най-доброто, което можем да направим, е да сме подготвени“, подчерта той.

Фаучи също така говори за ваксинацията и възможността тя да се прави ежегодно, въпреки че избягва да даде приблизителна дата, в която думите му да станат реалност.

„Трябва да се съсредоточим върху увеличаването на защитата, за да избегнем нова вълна през септември, октомври и ноември. Ще ни трябва периодично подсилване, за да подобрим имунния отговор. Това ще стане ваксинация, много подобна на тази на грипа, където се ваксинираме всяка година. Не мога да кажа със сигурност, но знаем, че това е много вероятен сценарий.“

Предишна статияГен. Атанасов: Русия има интерес да бъде пробита евроатлантическата общност и най-слабото звено се оказа България
Следваща статияМинистърът на външните работи Теодора Генчовска подаде оставката си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук