Начало НОВИНИ Заплахата на Русия за Полша на фона на увеличаването на силите на...

Заплахата на Русия за Полша на фона на увеличаването на силите на НАТО на нейна територия

0

Русия ще даде пропорционален и адекватен отговор на увеличаването на силите на НАТО в Полша, заяви директорът на Третия европейски отдел на руското външно министерство Олег Тяпкин.

„Не можем и няма да наблюдаваме безучастно увеличаването на силите на НАТО в Полша. Както винаги, отговорът ще бъде пропорционален и адекватен, насочен към неутрализиране на потенциални заплахи за сигурността на Русия“, каза той в интервю за руската агенция Интерфакс.

Полша, която се надява да постигне по-голяма подкрепа за руската военна кампания в Украйна от следващата среща на върха на НАТО в Мадрид, има бойни групи от Атлантическия алианс от 2017 г. с контингент от над 10 000 войници от западни страни.

Тяпкин припомни, че „много преди киевския майдан от 2014 г., който се превърна в спусъка, който задейства спиралата от трагични събития в Украйна, поредните правителства на Полша, независимо от политическия им цвят, все повече настояваха за „укрепване на източния фланг на НАТО“.

Нещо, посочи той, включващо разполагането на контингенти на Атлантическия алианс на нейна територия.

„Наистина отношенията между Русия и Полша никога не са били толкова напрегнати през цялата съвременна история. И те не са такива заради нас”, каза той.

Дипломатът не изключи възможността за намаляване на дипломатическите отношения или дори скъсване на тези, но увери, че Русия няма да провокира това.

„Естествено, че ще се ориентираме според сегашната ситуация“, каза той.

Според Тяпкин „Полша е яростен пропагандатор на груб санкционен натиск срещу Русия и прекъсване не само на политически контакти, но и на икономически и дори културни“.

Той осъди, че в полските медии е разгърната агресивна русофобска кампания.

„През последно време Варшава предприе поредица от неприятелски стъпки, включително масовото и неоправдано експулсиране на руски дипломати през март тази година“, припомни той.

Руският дипломат подчерта убеждението на Москва, че „в нашите двустранни отношения с Полша няма проблеми без решение“.

„Ние редовно предавахме тази проста идея на нашите партньори във Варшава, като подчертаваме, че малко повече здрав разум и малко по-малко идеологически предразсъдъци са достатъчни, за да се подобрят нещата малко по малко“, отбеляза той.

Той обаче се оплаква, че от 2012 г. насам „полските ни колеги са показали абсолютна глухота пред този подход и са се насочили към тотален демонтаж на цялата инфраструктура на отношенията, изградена в продължение на много години“.

Предишна статияРусия раздава паспорти в окупираните украински градове
Следваща статияИндия: 3 загинали и десетки засегнати от високи температури

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук