Начало НОВИНИ Война в Украйна: Amnesty International обвинява Русия във военни престъпления

Война в Украйна: Amnesty International обвинява Русия във военни престъпления

0

Този понеделник Amnesty International обвини Русия във военни престъпления в Украйна, заявявайки, че стотици жертви са загинали при непрестанни атаки в Харков, много от които са извършени с осколъчни бомби.

След разследване неправителствената организация за защита на правата на човека твърди, че е намерила доказателства, показващи, че при седем атаки срещу квартали във втория град на Украйна, в североизточната част на страната, руските сили са използвали касетъчни бомби от типа N210 и 9N235 и фрагментационни мини, две категории, забранени от международни договори.

Озаглавен „Всеки може да умре по всяко време“, този доклад показва как руските сили убиват и причиняват огромни щети чрез безмилостни обстрели на жилищни квартали в Харков от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

„Хората загинаха в домовете си и по улиците, в паркове и гробища, докато се редят на опашка за хуманитарна помощ или за да купят храна или лекарства“, казва Донатела Ровера, изследовател на кризисни и конфликтни ситуации в централата на AI.

„Повторното използване на забранени оръжия (…) е шокиращо и показва истинско презрение към живота на цивилните“, добавя той.

Въпреки че Русия не е подписала нито Конвенцията за касетъчните боеприпаси, нито тази за противопехотните мини, международното хуманитарно право забранява атаки и използването на оръжия, които нанасят безразборни удари и представляват военно престъпление, се подчертава в доклада.

Украинската съдебна система е започнала повече от 12 000 разследвания за военни престъпления от началото на руската инвазия, според прокуратурата.

Тази неправителствена организация разследва 41 бомбени атентати, при които загинаха общо 62 и най-малко 196 бяха ранени. Членовете на Amnesty интервюираха 160 души в Харков през април и май, включително оцелели от атаки, роднини на жертви и свидетели.

Предишна статияГлоби и такси при грешки в попълването на е-винетки ще се връщат
Следваща статияСАЩ предупреждават, че ще реагират „бързо“, ако Северна Корея извърши ядрени опити

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук