Начало НОВИНИ Папа Франциск: Третата световна война е обявена

Папа Франциск: Третата световна война е обявена

0

Папа Франциск изрази мнение, че „Третата световна война е обявена“. В този смисъл лидерът на Католическата църква смята, че войната в Украйна „може би по някакъв начин е била провокирана или не е била предотвратена“, според стенограмата от разговора, който е провел с директорите на европейските културни списания на Исус търговско дружество.

“Преди няколко години ми хрумна да кажа, че преживяваме Трета световна война на парчета. Сега за мен е обявена Третата световна война. И това е аспект, който трябва да ни накара да се замислим. Какво се случва с човечеството, което е имало три световни войни за един век?

По отношение на агресията на Русия срещу Украйна и как тя може да допринесе за мира, Франциск посочи, че „трябва да се отдалечим от нормалния модел, че Червената шапчица е била добра, а вълкът е лош. Появява се нещо глобално, с много преплетени елементи.” Освен това той цитира мнението на държавен глава, с когото се е срещал преди избухването на войната, който изрази загрижеността си „от това как се движи НАТО“.

„Попитах го защо и той ми отговори:„Те лаят пред портите на Русия. И не разбират, че руснаците са имперски и не позволяват на чужда сила да се доближи до тях и завърши с думите, че „ситуацията може да доведе до война. Този държавен глава успя да разчете знаците на случващото се”, разказва върховният понтифик.

Папата от аржентински произход вижда скрита опасност в това да се фокусира само върху „бруталността и ожесточението, с които тази война се води от войските, обикновено наемници, използвани от руснаците, които предпочитат да изпращат чеченци, сирийци и наемници“, които той описва като „нещо чудовищно“.

Това заяви представителят на Ватикана. Някои смятат, че с тези изявления той би бил в полза на руския президент Владимир Путин, което той категорично отхвърли: „Не, не съм. Опростено и погрешно е да се каже такова нещо. Но аз съм просто против свеждането на сложността до разграничението между добро и зло, без да се мисли за корените и интересите, които са много сложни.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук