Начало НОВИНИ Приют за животни, оцелели от войната в Украйна, се издига в разгара...

Приют за животни, оцелели от войната в Украйна, се издига в разгара на конфликта

0

В голям приют за животни в украинската столица Киев ветеринарният лекар Наталия Мазур държи 3-годишна котка Мурзик, чийто собственик е починал.

Той живееше в Буча, град в покрайнините на Киев, който се превърна в символ на зверствата, приписвани на руските сили по време на окупацията им в този район близо до столицата през март.

„Собственикът й оцеля след бомбардировките и окупацията, но по-късно почина, не можеше да понесе ситуацията“, каза ветеринарният лекар, който държи зеленооката котка.

Много украински домашни любимци споделят страданията на стопаните си от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Някои загубиха собствениците си или домовете си, или бяха ранени. Най-късметлиите бяха приети в приюти, където се надяват да намерят нови господари.

Във временния приют на котката Мазур има 19 кучета и котки: някои са активни или лаят, други са спокойни, почиват, като Кай, 7-годишно куче, както е посочено от банер, висящ в развъдника му.

Той пристигна на 19 април от Бородянка, друг град в покрайнините на столицата, където също бяха извършени зверства. Банерът показва, че Кай е бил третиран срещу бълхи и че има добър апетит.

„Когато започна войната, видяхме увеличение на броя на изоставените животни“, каза Мазур, който управлява ветеринарната болница в Киев, а също и този приют, разположен в павилион на изложбен център.

„С помощта на града и доброволци решихме да организираме този временен подслон. Ние също се опитваме да им намерим ново приемно семейство“, каза той пред АФП.

Кучетата и котките са настанени в различни секции. Доброволците се редуват да се грижат за тях, да ги хранят или да ги разхождат.

От откриването на този приют в края на март през него са минали 132 животни, идващи от Киевска област, но и от Източна Украйна, където боевете са съсредоточени от началото на април. Около 87 от тези животни са осиновени от нови собственици.

„Ако едно животно е загубило собственика си и е било изложено на битки и бомбардировки, то се нуждае преди всичко от социализация“, обясни ветеринарният лекар.

От началото на войната домашните животни излязоха на преден план: има множество изображения на украинци, които бягат от домовете си, взимайки със себе си котките или кучетата си.

С информация от АФП.

Предишна статияЕС днес ще подпише споразумение за доставката на около 110 000 дози на ваксина срещу маймунската шарка
Следваща статияПапа Франциск: Третата световна война е обявена

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук