Начало НОВИНИ САЩ предупреждават, че ще реагират „бързо“, ако Северна Корея извърши ядрени опити

САЩ предупреждават, че ще реагират „бързо“, ако Северна Корея извърши ядрени опити

0

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен предупреди в понеделник, 13 юни, че страната му ще отговори „бързо“, ако Северна Корея извърши ядрени опити, като същевременно призова Пхенян да седне на масата за преговори.

„Ние сме много внимателни. Имаме много тесни контакти със съюзници като Южна Корея, Япония и други, за да можем да реагираме бързо“, каза ръководителят на американската дипломация на пресконференция с южнокорейския си колега Парк Джин в централата на Държавния департамент във Вашингтон. .

Блинкен увери, че ядрените опити на Пхенян ще бъдат „дълбоко дестабилизиращи“ за региона и „явно“ ще нарушават международното право, като междувременно Съединените щати се „подготвят за всеки сценарий“.

„Призоваваме Северна Корея да се въздържа от извършване на дестабилизиращи дейности. Призоваваме ви да приемете сериозна и непрекъсната дипломация“, каза той.

От своя страна Пак Джин беше убеден, че режимът на Ким Чен-ун е „завършил подготовката си за нов ядрен опит“ и призова за нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да отговори на тази „провокация“.

„Ако Северна Корея се впусне в нов ядрен опит, това само ще засили международните санкции и ще изолира Северна Корея от международната общност“, предупреди той.

Досега тази година, Пхенян проведе рекорден обем ракетни изпитания, с 18 за 23 седмици, което увеличи напрежението на полуострова до нива, невиждани от 2017 г.

Откакто дойде в южното президентство на 10 май, консерваторът Юн Сук Йол, който обеща да втвърди позицията си срещу Пхенян по отношение на своя предшественик Мун Дже-ин; Съюзниците започнаха да разполагат повече военни средства в отговор на севернокорейските оръжейни тестове.

През май Белият дом предложи пред Съвета за сигурност резолюция за увеличаване на международните санкции срещу Северна Корея за изстрелване на ракети, но Китай и Русия използваха правото си на вето, за да попречат на това да продължи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук