Начало БЪЛГАРИЯ Депутатите обсъждат и гласуват искането за оставка на председателя на Народното събрание

Депутатите обсъждат и гласуват искането за оставка на председателя на Народното събрание

0

Депутатите ще обсъдят и гласуват искането за оставка на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Проектът за предсрочното му освобождаване беше внесен с подписите на „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Проектът на решение за пресрочното освобождаване на председателя на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, иницииран от Има такъв народ“,  е подписан от 120 народни представители. В мотивите се посочва превишаване на неговите права и системно и грубо нарушаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Вносителите се позовават на осуетеното цялостно  изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска на закрито заседание за процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС и вземането на решения за одобряване на рамка за преговори. Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов:

„Председателят на Народното събрание грубо погазва законите“.

И коментара  на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ:

“ Когато министърката се позовава на документ, че има гриф, това е безобразие от председателя на НС“.

А председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви: „Така че никой в България да не разбере какви договорки е правил Кирил Петков“

В проекта за предсрочното освобождаване на Никола Минчев от поста председател на парламента вносителите посочват като мотив и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждане на ефективен парламентарен контрол.

За да бъде отстранен, проектът трябва да бъде подкрепен от минимум 121 народни представители. Общо ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ имат 126 депутати.

От „Продължаваме промяната“ нямат резервен вариант за поста председател на парламента и ще защитят Никола Минчев, обяви председателят на групата Андрей Гюров, който обвини вносителите на проекта в съглашателство:

„Тук битката е на мафията срещу държавата“.

Коалиционните партньори БСП и Демократична България категорично заявиха подкрепата си за Никола Минчев.

Поредното сътресение в ръководството на парламента се случва по-малко от месец след като бе поискана оставката на заместника на Минчев от квотата на „Продължаваме промяната“ Мирослав Иванов. Тогава с гласовете на управляващото мнозинство той запази поста си.

Предишна статияКирил Петков внася в парламента предложение за вдигане на ветото над РСМ
Следваща статияМащабна операция на МВР в Самоков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук