Начало НОВИНИ Северна Корея обяви огнище на чревна болест

Северна Корея обяви огнище на чревна болест

0

Северна Корея казва, че се справя с огнище на неидентифицирано чревно заболяване, което увеличава напрежението, причинено от разпространението на Covid-19.

Лидерът на страната Ким Чен-ун нареди да бъдат приложени карантинни мерки, съобщава официалната агенция KCNA.

В изявлението казва, че е изпратил лекарства в град Хеджу в сряда, за да помогне на пациенти, страдащи от „остра чревна епидемия“.

Здравните експерти подозират, че заболяването може да е коремен тиф или холера.

Северна Корея обяви извънредно положение през май, след като съобщи, че милиони хора изпитват „треска“, за която се смята, че са непроверени случаи на Covid-19.

„Ким подчерта необходимостта от овладяване на епидемията във възможно най-ранна дата, като се предприемат добре обмислени мерки за карантина на предполагаемите случаи, за да се ограничи напълно разпространението й, потвърждавайки случаите чрез епидемиологично изследване и научни тестове“, каза KCNA.

Служител в Министерството на обединението на Южна Корея, отговарящ за междукорейските въпроси, каза пред агенция Ройтерс, че правителството подозира, че епидемията е холера или коремен тиф.

Провинция Южна Хуангхе, където се намира Хеджу, е основният селскостопански регион на Северна Корея, което може да влоши широко разпространения недостиг на храна в страната.

Пхенян обявява броя на пациентите с треска, но в страната липсват комплекти за тестване на Covid. Мнозина също подозират, че правителството не отчита нови случаи.

Северна Корея съобщи за още 26 010 души със симптоми на треска в четвъртък, като общият брой на пациентите с треска, регистрирани в цялата страна от края на април, е близо 4,56 милиона.

Броят на смъртните случаи, свързани с огнището, е 73, казва правителството, но Световната здравна организация и други заявиха, че се опасяват, че ситуацията е много по-лоша.

Северна Корея има ужасна здравна система и отхвърли международни оферти за ваксини за населението си.

Предишна статияСлучаите на COVID-19 продължават с възходящата тенденция на американския континент
Следваща статияФизически сблъсък между депутати в парламента

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук