Начало НОВИНИ Абортите в Съединените щати са се увеличили с 8% между 2017 и...

Абортите в Съединените щати са се увеличили с 8% между 2017 и 2020 г.

0

Абортите, извършени в Съединените щати, са се увеличили с 8% между 2017 и 2020 г., след 30 години, в които тенденцията е била низходяща, според информация от Института Гутмахер, организация, която защитава сексуалните и репродуктивните права. Докладът посочва, че през 2020 г. са регистрирани 930 000 аборта в сравнение с 862 320 през 2017 г.

Този доклад става релевантен в разгара на атака срещу сексуалното здраве на жените, тъй като Конституционният съд на Съединените щати ще се стреми да отмени историческото решение „Роу срещу Уейд” от 1973 г., когато за първи път признава правото на неограничен аборт през първия триместър на бременността.

Този скок в случаите на аборти би означавал, че решението за отмяна на този знаков случай ще бъде още по-високо, според Рейчъл Джоунс, изследовател и съавтор на изследването. „През двадесет и няколко години, през които проучвам абортите в Гутмахер, това е първият път, когато наблюдаваме устойчиво увеличение на абортите от две години“, каза той пред Ройтерс.

Докладът не описва подробно конкретните причини, довели до това възстановяване, но предлага някои възможности: една от тях би била разширяването на медицинското покритие в няколко щата поради разширяването на здравната програма Medicaid, която предоставя здравни грижи на хора с ниски средства.

Друг фактор би бил, че жените и бременните хора нямат достъп до контрацептивни методи поради съкращения в публичните програми по време на администрацията на Доналд Тръмп (2016-2020), което би довело до повече случаи на нежелана бременност.

Предишна статияИмунитетът спасява Иван Гешев от делото на Баневи срещу него
Следваща статияЛавров: Не сме нахлули в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук