Начало БЪЛГАРИЯ Имунитетът спасява Иван Гешев от делото на Баневи срещу него

Имунитетът спасява Иван Гешев от делото на Баневи срещу него

0

Главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му имат доживотен имунитет за всичко, което кажат в качеството си на прокурори. Така накратко могат да се обобщят мотивите, с които съдия Даниела Христова от Софийския градски градски съд прекратява делото за 60 000 лв. обезщетение, заведено срещу ръководството на държавното обвинение от Николай и Евгения Баневи, съобщава „СЕГА“.

Семейството заведе дело за морални вреди и срещу Гешев и петимата му заместници заради тяхното писмо до 67 европейски институции, в което наред, че се оплакват от натиск, те се хвалят и с неприключили дела, сред които и това срещу Баневи, припомня „СЕГА“.

Това е арогантно злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, смятат Баневи.

Според Баневи контекстът, в който са поставени е позорящ. Те сочат изразите „олигарси“ и „считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“. Според тях и като ги наричат „отговорни“ за престъпления, това се равнява на виновни, т.е. осъдени с окончателен съдебен акт, какъвто срещу тях няма. И това нарушава презумпцията, че са невинни.

„Подписването на изявления, изходящи от административни ръководители на органи на съдебна власт са служебни действия независимо, че имат писмена форма“, обяснява съдията, цитирана от „СЕГА“.

И допълва, че подписването на въпросното писмо до европейските институции е било в кръга на професионалната компетентност на Гешев, Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов. Официалните кореспонденции на тези лица, в това им качество, представляват служебно действие за което Конституцията изрично и императивно ги освобождава от гражданска отговорност, допълва съдът.

„Няма спор в правната теория, че функционалния имунитет е до живот. Отговорността за противоправни действия и противоправни актове на магистрати може тежи само върху държавата“, посочва още съдия Христова и допълва, че претенциите за непозволено увреждане в такива случаи трябва да се отправят към държавата. 

Освен че делото им е прекратено, Баневи са и осъдени да платят 14 031 лв. разноски на адвоката на прокурорите – Александър Машев. Той е съпруг на зам.-главната прокурорка Даниела Машева и е оказал на шестимата обвинители безплатна адвокатска помощ, се вижда от съдебното определение. Съдът изчислява дължимото по наредбата за минималните адвокатски хонорари. Тъй като искът е за 60 000 лв., минималният хонорар е 2338.50 лв. Макар и искът да е за солидарно плащане от шестимата на тези 60 000 лв., за всеки от тях е присъден минималният хонорар, т.е. общо 14 031 лв. Това повелява наредбата за адвокатските хонорари, коментираха съдии пред „СЕГА“.

Предишна статияОще един депутат от „Има такъв народ“ напусна партията на Слави Трифонов
Следваща статияАбортите в Съединените щати са се увеличили с 8% между 2017 и 2020 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук