Начало НОВИНИ Македонското ВМРО иска българите да коленичат в Скопие и да се извинят...

Македонското ВМРО иска българите да коленичат в Скопие и да се извинят за “зверствата“

0

„Посланието ми към официална София: вместо да ни подкрепяте като съседи, вие ни блокирате и безвъзвратно отдалечавате нашите двата народа – македонския и българския. Това ли са добросъседски отношения? Вместо да дойдете в Скопие, да коленичите и да се извините за зверствата, които извършихте тук срещу този народ по време на фашистката окупация през Втората световна война, вие искате да ретуширате нашата история. Това не са европейски ценности и това няма нищо общо с Европа.“

Това заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на митинга в Скопие, организиран от партията под надслов „Твърде много е”.

Основното искане на митинга на главната опозиционна партия в западната ни съседка е оставка на правителството на Димитър Ковачевски и предсрочни избори.

„Цели 5 години чакаме дата за преговори, предадоха ни и все още сме в чакалнята на ЕС- 22 години чакаме. Заради погрешната политическа стратегия се отнема бъдещето на тези млади хора пред мен и като продължение на тази политическа агресия, която се извършва върху нас, пристигна и предложението, което от правителството твърдят, че нито са виждали, нито са чували за него. Това е капитулация – българизация на Македония или дипломатически нокаут”, каза Мицкоски.

Неговият прочит на предложението на френското председателство е, че дата за преговори за страната няма да има, докато не бъде променена конституцията, за да бъдат изпълнени „исканията на София”, а това, което до вчера е било проблем за Северна Македония със София, сега става проблем на страната с Брюксел.

Мицкоски призова премиера Ковачевски да откаже това предложение.

„За да е ясно: 80 депутати, или две трети (от депутатите в парламента) променят конституцията. Зависи от ВМРО-ДПМНЕ и докато съм председател, конституцията няма да се променя, така че българските искания да са част от нея“, каза Мицкоски.

Предишна статияКирил Симеонов: Ще гласувам против вота на недоверие, не съм купен, нито напазаруван
Следваща статияПроблемите с руския газ водят Европа все по-близо до ограничения, квоти и режими

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук