Начало НОВИНИ Великобритания и Лондон са пред парализа от транспортна стачка

Великобритания и Лондон са пред парализа от транспортна стачка

0

Великобритания ще бъде парализирана тази седмица от невиждана от десетки години транспортна стачка. Шансовете да бъде намерен компромис между транспортните власти и профсъюзите до полунощ са нищожни.

След дни на хаос по английските летища и стотици отменени полети заради липса на персонал, Великобритания се насочва тази седмица към най-голямата транспортна стачка за последните 30 г., предава Нова тв и добавя, че във вторник ще спрат повечето влакове страната, а също и лондонското метро, като протест ще има и в четвъртък и в събота. Британското правителство призова хората да не пътуват, ако не им се налага, защото транспортните проблеми ще са през цялата седмица. 

На летище „Хийтроу“ се оформи „килим“ от куфари, защото мнозина от пътниците са тръгнали за чужбина без багажа си, поради липса на персонал. Очаква се около 80% от всички жп линии да бъдат блокирани от тази вечер.

Утре в Лондон метрото ще бъде абсолютно блокирано, а кметът призова хората да използват колело или да ходят пеша. Работодателите разрешиха на служителите си да работят от вкъщи. Протестиращите искат увеличението на заплатите да следва инфлацията – с 14%, но властите са категорични, че е невъзможно, защото и продуктите ще се покачат. Учителите и здравните работниците заплашват да бъдат следващите демонстранти.

Междувременно кризата с персонала продължава – търсят се 1,3 млн. работници.

Повече от 50 000 транспортни работници в железниците се очаква да вземат участие в стачните действия на 21, 23 и 25 юни по повод на замразяването на заплатите и съкращенията на работни места, предава и БНР  Положението утре може да бъде допълнително утежнено от отделна стачка на служители на лондонското метро.

Преговори между транспортните власти и профсъюзите са насрочени и за днес в последен опит стачките да бъдат избегнати. По-рано Марк Линч, лидер на най-големия профсъюз на транспортните работници на Острова – RMT, заяви, че не храни особени надежди след провала на преговорите в събота и работниците в железопътния транспорт са готови да стачкуват, докато не бъдат изпълнение техните искания, ако се наложи през цялото лято и дори до края на годината.

Министърът на транспорта Грант Шапс отхвърли призив на RMT да се намеси за решаване на проблемите. Лейбъристката партия в опозиция също настоява за намеса на правителството в преговорите.

Много е възможно скоро да се стигне до стачки и в други сектори като образованието и здравеопазването, свързани със заплащането.

Предишна статияСтефан Янев учредява партията си в НДК
Следваща статияРусия вече е най-големият доставчик на нефт за Китай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук