Начало НОВИНИ Първите резултати от вота във Франция: Макрон печели изборите, но губи мнозинството...

Първите резултати от вота във Франция: Макрон печели изборите, но губи мнозинството си в парламента

0

Първите резултати от вота във Франция показват, че центристката коалиция на Еманюел Макрон печели изборите, но губи мнозинството си в парламента.

Прогнозните резултати показват, че коалицията около Макрон печели 245 места в Националното събрание, а за самостоятелно управление са необходими поне 289 депутати. Новата лява коалиция NUPES е втора политическа сила със 131 места. Силно представяне имаха и крайнодесните на Марин Льо Пен – те са трети с рекордните за партията 89 места.

Традиционната десница – „Републиканците“ – останаха четвърти със 61 места и всички предполагаха, че Макрон може да ги покани като коалиционен партньор. „Републиканците“ ще останат в опозиция“, заяви обаче снощи партийният лидер Кристиан Жакоб.

Така се очертава безпрецедентна ситуация – възможно е Макрон да състави правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект, отбелязва Ройтерс.

Френската министър-председателка Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната след парламентарните избори. „Тази безпрецедентна ситуация представлява риск за нашата страна“, подчерта Борн в телевизионно изявление след втория тур на изборите вчера, който бе белязан от пробив на левицата и на крайната десница. В същото време тя изрази готовност да започне да работи още от днес за „формиране на работно мнозинство“, като се аргументира, че това „няма алтернатива“.

Впечатляващи са данните за избирателната активност – тя е доста ниска, значително под 50 процента. 

На първият тур двете формации – на Макрон и на Меланшон, взеха практически един и същ процент от вота. Ако Макрон не запази мнозинството си, ще бъде почти невъзможно да прокара реформите, които планира. Той предвижда вдигане на пенсионната възраст и редица мерки за повишаване на заетостта. Левите обещават точно обратното – сваляне на пенсионната възраст от 62 на 60 години. Предлагат и значително увеличение на минималната работна заплата. 

Предишна статияРусия вече е най-големият доставчик на нефт за Китай
Следваща статияЕмил Соколов: Говорещите за „национално предателство“ извършват такова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук