Начало БЪЛГАРИЯ Светослав Малинов: Вероятността за предсрочни избори е много по-голяма от всичко друго

Светослав Малинов: Вероятността за предсрочни избори е много по-голяма от всичко друго

0

След днешните дебати по вота на недоверие и последващото гласуване разговорът за бъдещето ще бъде много по-ясен. Това мнение изрази пред БНР доц. Светослав Малинов, завеждащ катедра “Политология” към Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, бивш евродепутат.

„Не мога да кажа, че ще бъде по-оптимистичен, по-хубав, но ще бъде по-ясен.“

„От вот на недоверие, който изглеждаше с предизвестен резултат – че ще бъде успешен, изглежда последните няколко дни започнаха да се появяват съмнения. Пропукването може да дойде изненадващо от хора, които отсъстват или се въздържат, защото гласът „въздържал се“ по същество е подкрепа на правителството. Моята увереност, че вотът ще мине, малко се разколеба“, коментира Малинов в предаването „Преди всички“.

Малинов не е сигурен в монолитното гласуване.

ГЕРБ и ДПС нямат желание да отидат на предсрочни избори. Те нямаха желание и за този вот на недоверие, но бяха принудени от обстоятелствата, от ИТН, защото иначе щяха да изглеждат лицемерни – искат предсрочни избори, пък като се отвори възможност, не се възползват.“

Вероятността за предсрочни избори е много по-голяма от всичко друго сега. Въпросът е как това ще се съчетае и с голямата възможност за разрешаване на спора и началото на преговорите със Северна  Македония, изтъкна доц. Малинов. По думите му „не знаем дали ще има нова политическа воля в парламента„.

Предизборната кампания е неизбежна след няколко месеца, подчерта Светослав Малинов. По думите му лошото на всяка предизборна кампания е втвърдяването на позициите и подчертаването на разликите и конфликтите, а след това трудно се преминава в разговор за коалиция, която е неизбежна.

Може да се окаже, че след изборите коалиционното правителство „ще се поразшири“, отбеляза политологът. 

„В момента сме в политическа нестабилност, има тежки разделителни линииНе може да се управлява обаче без част от тях да бъдат заличени. Имаме международна обстановка, която безмилостно тежи на това правителство и на всяко следващо. Имаме инфлация и този неразрешен спор, дългогодишен, с Македония, очертава се някакво разрешаване. Трябва да се вземат смели решения, да не се поддават политиците на елементарните внушения. Тъжното е, че огромна част от тях знаят кои са верните решения, но нямат смелост да ги произнесат, защото не са популярни.“

Предишна статияАтанас Зафиров: Задачата разграждане на модела „ГЕРБ“ не е изпълнена, промяната едва започва
Следваща статияУкрайна вече е кандидат за членство в Европейския съюз месеци след войната срещу Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук