Начало НОВИНИ Украйна вече е кандидат за членство в Европейския съюз месеци след войната...

Украйна вече е кандидат за членство в Европейския съюз месеци след войната срещу Русия

0

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, облечена в жълто-синя рокля, каза следното за Украйна като страна кандидатка за членство в Европейския съюз: „Украинците са готови да умрат за европейската мечта“.

„Първата стъпка по пътя към членство в Европейския съюз ще ни доближи до победата“, каза президентът на Украйна Владимир Зеленски чрез Twitter, като нарече препоръката „историческо решение“.

В отговор ЕК препоръча да се даде на Украйна статут за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) с безпрецедентна скорост. Това е първата стъпка и има подкрепата на президента на Франция Еманюел Макрон; италианският министър-председател Марио Драги и германският канцлер Олаф Шолц.

Междувременно президентът фон дер Лайен заяви, че Украйна вече е транспонирала около 70% от регламентите на Европейския съюз през последните години, като по този начин демонстрира желанието си да уважава европейските ценности и да спазва всички стандарти.

Молдова и Грузия също представиха своите кандидатури, но беше приета само тази на първата страна, тъй като според Комисията Грузия не отговаря на основните критерии за официална кандидатура, като например консолидирана демокрация.

Няма да има обаче незабавно присъединяване, както поиска украинският президент; първо трябва да има преговори, за да се стигне до инкорпорация, освен това е необходимо одобрението на членовете без изключение и то трябва да бъде ратифицирано в парламентите. Процесът може да отнеме години, тъй като трябва да бъдат изпълнени редица насоки, свързани с политическата система, върховенството на закона и достъпността за прилагане на правните норми.

И Украйна, и Молдова имат териториални конфликти. Поради това ефективното влизане може да бъде по-късно, конфликтът в Донбас и Крим и Приднестровието трябва да бъдат разрешени, за да могат да влязат.

Предишна статияСветослав Малинов: Вероятността за предсрочни избори е много по-голяма от всичко друго
Следваща статияМитева: Не може с натиск да се управлява

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук