Начало НОВИНИ Американските сенатори постигнаха съгласие по законопроекта за ограничаване на достъпа до огнестрелни...

Американските сенатори постигнаха съгласие по законопроекта за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия

0

Американските сенатори представиха законопроект за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия във вторник, 21 юни, в рамките на двупартийна инициатива за ограничаване на епидемията от смъртоносни стрелби.

„Това двупартийно законодателство за безопасност на оръжията е напредък и ще спаси животи. Макар че не е всичко, което искаме, това законодателство е спешно необходимо“, каза в изявление лидерът на демократичното мнозинство в Камарата на представителите Чък Шумър.

Групата изрази увереност, че текстът ще има достатъчно подкрепа сред стоте сенатори (50 републиканци и 50 демократи), за да стигне до ръцете на президента Джо Байдън още следващата седмица.

Законодателите са работили под натиск в продължение на седмици на фона на подновеното внимание към насилието с оръжие след убийствата на 19 деца в училище в Тексас и 10 афро-американци в супермаркет в щата Ню Йорк, и двете през май.

Последният федерален закон за контрол на оръжията, приет през 1994 г., забранява производството на щурмови пушки и патронници с голям капацитет за гражданска употреба. Той изтече десетилетие по-късно, без да бъдат приети нови реформи, въпреки нарастването на средния брой дневни стрелби, който тази година достига 11, според групата Gun Violence Archive.

Двупартийната група от сенатори се съгласи на рамката на 12 юни, която включва по-строги проверки за купувачи на оръжие под 21-годишна възраст и увеличени ресурси за програми за психично здраве и безопасност в училище.

Преди няколко седмици, на 11 юни, в стотици американски градове се проведоха организирани шествия, призоваващи за по-голям контрол върху огнестрелните оръжия, след масовите стрелби, извършени през последните седмици в супермаркет в Бъфало (Ню Йорк) и в училище в Увалде (Тексас).

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияОпустошителното земетресение в Афганистан остави над хиляда загинали и стотици ранени
Следваща статияПапа Франциск се произнесе след силно земетресение в Афганистан, което остави над 1000 загинали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук