Начало БЪЛГАРИЯ Любомир Стефанов: Петков прави грешка след грешка, превръща опонентите във врагове

Любомир Стефанов: Петков прави грешка след грешка, превръща опонентите във врагове

0

„Политиката е изкуство да създадеш мостове, а не да копаеш траншеи и да издигаш барикади. Г-н Петков прави грешка подир грешка в това да именова своите политически опоненти, да ги превръща в политически врагове, като им приписва всички земни грехове. Политика така не се прави. Така се създава поляризация, създават се фенски маси, създават се враждебно настроени групи, а не хора, които би трябвало да се чувстват част от едно общество.“
Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

„Ако мнозинството ще виси на 5-6 човека, би било ужасяваща агония. 121 депутати да управляваш държавата не вършат работа“, посочи той в анализа си преди гласуването на днешния вот на недоверие към кабинета.

Според Стефанов смисълът във вота за нов председател на парламента е да се провери отново „дали няма раздвижване в преброяването на дивите зайци“.

Начинът, по който политиците структурират т. нар. дебат в парламента има ужасяващи последици за демокрацията у нас, а хората там се държат „по начин, по който и уличните гамени не се държат“, предупреди Любомир Стефанов.
По думите му това води дотам гражданите да смятат, че „политиката наистина е нещо гнусно, мазно, мръсно, задкулисно, лепкаво и омерзяващо“.

Никола Минчев има „рейтинг, който експлодира в последните дни“, възможно е да бъде номинация за премиер в сценария втори кабинет на ПП, смята преподавателят. Той обаче допълни, че в случай на формиране на второ правителство с мандатоносител ПП ще трябва да има „сериозно пренастройване“ в персоналния състав.

„ПП и амбициозната коалиция под този надслов зацикли“, коментира Любомир Стефанов в предаването „Преди всички“. Затова според него от ПП се притесняват, че ново служебно правителство на Румен Радев би могло да даде нов импулс и те биха загубили „от ореола си на понастоящем единствените легитимни носители на промяната“.
Президентът е в изчаквателна позиция и се подготвя да даде нов тласък на зациклилата промяна, допълни анализаторът.
„Да види как ще поеме дебатът в Народното събрание и обществените настроения.“
Стефанов акцентира върху варианта „улицата да изземе доминантата“ във воденето на политическия дебат.

ИТН не успяха да еволюират партийно, отбеляза още в коментара си Любомир Стефанов. По думите му са останали „кръжок“ от много близки до своя лидер хора.

Класическа партия и при ПП няма. Те имат малшанса да ги застигне криза, преди да имат партийни структури, на които да се опрат, изтъкна още той.

„Не знаем и там какво се случва. Т.нар. партия ПП не бих казал, че се различава много от ИТН.“
Политологът определи като нереалистично ИТН да получат третия мандат при парламентарна рулетка.

Предишна статияНа извънредно вечерно заседание: Гласуват вота на недоверие
Следваща статияКабинетът „Петков“ падна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук