Начало НОВИНИ Русия предупреждава Литва за последствията заради блокадата на железопътния транзит

Русия предупреждава Литва за последствията заради блокадата на железопътния транзит

0

Русия предупреди Литва за „сериозни“ последици, след като забрани железопътния трансфер на някои стоки до руската територия Калининград.

Русия „със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия“, каза висш служител по сигурността Николай Патрушев.

Литва казва, че само следва санкциите на ЕС, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна.

Калининград – стратегически регион, където е щабквартирата на руския Балтийски флот – няма граница с континентална Русия.

Западната територия е анексирана от Германия след Втората световна война през 1945 г. и граничи с членовете на ЕС и НАТО Литва и Полша.

Регионът – където живеят около един милион души – разчита в голяма степен на внос на суровини и резервни части от Русия и ЕС.

Областният управител Антон Алиханов каза, че забраната ще обхване около 50% от стоките, които Калининград внася.

По време на посещение във вторник в Калининград Патрушев каза, че блокадата от Литва е предизвикана от Запада „в нарушение на… международното право“.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия предупреди, че „в близко бъдеще ще бъдат предприети подходящи мерки“.

„Последствията от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва“, добави той, без да дава повече подробности.

По-рано във вторник посланикът на ЕС беше извикан в руското външно министерство заради блокадата.

Миналата седмица литовските власти обявиха, че ще забранят преминаването на стоки, подлежащи на санкции на ЕС, през тяхна територия до Калининград.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис каза: „европейските санкции започнаха да действат от 17 юни… Това беше направено с консултация с Европейската комисия и съгласно насоките на Европейската комисия“.

ЕС повтори изявлението на Литва, заявявайки, че страната просто прилага санкциите, наложени от ЕС в резултат на инвазията на Русия в Украйна.

Списъкът със санкции включва въглища, метали, строителни материали и модерни технологии.

Като член на военния алианс на НАТО, Литва е защитена от договори за колективна отбрана.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че САЩ подкрепят Литва, добавяйки, че ангажиментът на страната към член 5 на НАТО – който разглежда атаката срещу една държава-членка като атака срещу всички – е „облечен в желязо“.

Руските власти са ядосани на Литва – и ЕС – заради забраната за транзит на някои стоки до Калининград. Оприличават случилото се на блокада.

Но когато външното министерство в Москва казва, че „Русия си запазва правото да предприема действия за защита на националните си интереси“, какво точно има предвид? Какви действия и кога?

В понеделник говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков отбеляза, че „ситуацията наистина е много сериозна и изисква много задълбочен анализ, преди да се подготвят каквито и да било мерки или каквито и да било решения. Този задълбочен анализ ще бъде извършен през следващите няколко дни“.

Днес един от най-близките съюзници на Путин, Николай Патрушев, отлетя за Калининградска област, за да обсъди „националната сигурност в Северозападна Русия“. Патрушев е секретар на мощния съвет за сигурност на Русия. Длъжностните лица твърдят, че посещението е било планирано много преди това.

Когато става дума за „национална сигурност“, Калининград е ключово място. Там е седалището на руския балтийски флот. 

Предишна статияУкрайна разполага с усъвършенствана германска артилерийска система за защита срещу Русия
Следваща статияКонкурсът за уличното осветление в София е пълен с нарушения

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук