Начало НОВИНИ Европейският съюз призовава за международна помощ след земетресението в Авганистан

Европейският съюз призовава за международна помощ след земетресението в Авганистан

0

ООН изчислява, че земетресението в Афганистан е унищожило около 2000 домове, а липсата на машини затруднява търсенето на оцелели, каза пратеник на ООН в сряда.

„Смятаме, че около 2000 къщи са разрушени“, каза пред репортери от Кабул хуманитарният координатор на ООН за Афганистан Рамиз Алакбаров.

От своя страна представителят на УНИЦЕФ в Афганистан Мохамед Айоя предупреди за ситуацията на уязвимост, в която земетресението оставя хиляди деца, като същевременно заяви, че афганистанските власти са поискали неговата помощ.

Спасяването на пострадалите в епицентъра на бедствието е извършено от афганистанските власти с помощта на хеликоптери, с които е уредено прехвърлянето на ранените в безопасни зони, където могат да получат храна и медицинска помощ въпреки че има опасения, че липсата на адекватни средства поради оттеглянето на международната помощ може да влоши ситуацията.

Трябва да се отбележи, че районът, където е регистрирано земетресението, е дълбоко селски и се характеризира с почти пълното присъствие на лошо построени къщи, разположени в опасни райони, като планински ръбове или стръмни места, фактори, които са допринесли за високата смъртност в резултат на земетресението.

По информация на АФП.

Предишна статияЗа втори пореден ден опозицията отказва да влезе в пленарната зала
Следваща статияЗеленски: Русия има за цел да „унищожи“ Донбас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук