Начало БЪЛГАРИЯ Надежда Нейнски: Свалянето на правителството отваря спирала на нестабилност

Надежда Нейнски: Свалянето на правителството отваря спирала на нестабилност

0
Свалянето на правителството отваря една спирала на нестабилност. Това каза пред Нова телевизия бившият външен министър Надежда Нейнски, която обаче припомни, че не бива да се страхуваме от изборите, защото те са легитимният начин за връщане към волята на хората и препотвърждаване на тяхната подкрепа. По думите й няма добър ход в момента.

Според нея дори и управляващото мнозинство да беше спечелило подкрепата на още 6 депутата, това нямаше да им даде свобода да извършват исканите от тях реформи.

„Силно се съмнявам, че в рамките на този парламент може да се създаде силно правителство. Схемата, по която в момента работи политиката, не предполага да се създаде стабилно мнозинство. Реформите, които предстоят на България, изискват стабилно реформаторско евроатлантическо мнозинство“, обясни още Нейнски.

По думите й трябва да се очертаят много ясни червени линии, които в момента отсъстват. Червените линии, които тя говори са присъединяването на Западните Балкани и увеличаването на европейското пространство, както и енергийната зависимост на България от Русия.

„Когато говорим за казуса „Република Северна Македония“, това не е просто двустранен въпрос между България и РСМ. Тук става въпрос за стабилността на Балканите, за възможната Западните Балкани да получат европейска перспектива, за интереси на България нейните съседи да споделят същите идеи и перспективи“, поясни тя.

„Битката за влияние на Балканите не е от вчера. Тук осен Русия, се намесва и Китай. България има жизнена нужда от разширяване на европейското пространство и да се откъсне от зависимостта на руските доставки“, допълни Надежда Нейнски.

Бившият министър на външните работи коментира и френското председателство, като каза, че според нея „има нужда от корекции, но като цяло защитава интересите на България“.

„В него се съдържат две много важни неща – първото са българите в Македония не като малцинство, а второто – че трябва да бъде подписан двустранният протокол, който съдържа механиката на изпълнение на договора от 2017 година“, поясни тя и заяви, че „това, за което България трябва да настоява, е по-голямата роля на Европейския съвет и гаранция за това, че се спазва договорът“.

Предишна статияТошко Йорданов: Тези хора са изключителни лицемери, Петков говори глупости и лъжи
Следваща статияОт Брюксел Кирил Петков нарече президента страхливец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук