Начало НОВИНИ Украйна и Молдова вече са официални кандидати за Европейския съюз

Украйна и Молдова вече са официални кандидати за Европейския съюз

0

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз предоставиха този четвъртък, 23 юни, на Украйна и Молдова статута на страни кандидатки за членство в клуба на общността, след като Европейската комисия (ЕК) направи препоръка в това отношение миналата седмица.

На срещата на върха, проведена в Брюксел, лидерите на двадесет и седемте страни предприеха първата стъпка към присъединяването на тези две страни, процес, който може да бъде обратим, ако не се съобразят с реформите, които ЕК поиска от тях по отношение на съдебната независимост, борбата с корупцията и организираната престъпност или при прилагане на закона, който ограничава властта на олигарсите.

От друга страна, съветът реши да признае „европейската перспектива“ на Грузия, но все още не й е предоставил статут на страна кандидатка.

„ЕК току-що взе решение за статута на кандидати за влизането в Европейския съюз за Украйна и Молдова“, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел чрез официалния си профил в социалната мрежа Twitter, в който добави, че това е „исторически момент.“

„Днес се прави решаваща стъпка по пътя й към ЕС“, каза белгийският политик. Той изрази своите „поздравления“ към украинския президент Владимир Зеленски, който беше свързан на живо. Президентът на Молдова Мая Санду също присъства на срещата.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски благодари на лидерите на ЕС, че са предоставили на страната му статут на кандидат за членство.

„Това е уникален и исторически момент в отношенията с Европейския съюз. Много съм благодарен на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел; председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен; и на лидерите за тяхната подкрепа“, каза той в съобщение в Twitter.

„Бъдещето на Украйна е в рамките на Европейския съюз“, подчерта Зеленски.

Предишна статияДепутатите се разбързаха с увеличението на пенсиите
Следваща статияПетков: Днес българският парламент взе историческо решение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук