Начало НОВИНИ Върховният съд на САЩ отменя конституционното право на аборт

Върховният съд на САЩ отменя конституционното право на аборт

0

Върховният съд на Съединените щати сложи край този петък, 24 юни, на закон, който в продължение на почти половин век гарантира правото на американките на аборт.

Това решение не прави прекъсването на бременността незаконно, а по-скоро връща Съединените щати към ситуацията, която преобладаваше преди „Roe v. Уейд” от 1973 г., когато всяка държава бе свободна да ги упълномощава или не.

В една силно разделена страна е вероятно половината от щатите, особено в по-консервативния и религиозен юг и център, да забранят абортите за повече или по-малко кратко време, засягайки хиляди жени и хора с капацитет за бременност.

„Конституцията не споменава аборта и нито една от членовете й не защитава имплицитно това право“, написа съдия Самюел Алито от името на мнозинството. Roe v. Уейд „трябва да бъде отменен“.

„Време е да върнем въпроса за абортите на избраните представители на народа, на местните парламенти“, написа той.

Формулировка, много подобна на проектоприсъдата, която беше изтекла в началото на май, предизвиквайки големи демонстрации в цялата страна и вълна от възмущение отляво.

Оттогава ситуацията беше напрегната в близост до Върховния съд, отцепен от силите за сигурност, за да държат протестиращите на разстояние.

На 8 юни въоръжени мъж беше дори арестуван близо до дома на магистрата Брет Кавано и обвинен в опит за убийство.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън потвърди този петък, че неговото правителство ще защитава правото на аборт и насърчи американците да дойдат да гласуват на изборите през ноември, за да гарантират мнозинство в Конгреса за приемане на закони, които го защитават.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияТрифонов: В такива сложни времена живеем и явно всеки трябва да решава сам за себе си
Следваща статияМакрон: „Абортът е основно право на жените и трябва да бъде защитено“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук