Начало НОВИНИ Жените на ООН: Репродуктивните права са права на жените и на човека

Жените на ООН: Репродуктивните права са права на жените и на човека

0

Жените на ООН повториха този петък, че репродуктивните права са неразделна част от правата на жените и правата на човека, и припомни, че това е факт, подкрепен от международни споразумения и отразен в законите в различни части на света.

Организацията на обединените нации реагира по този начин, след като изслуша днес решението на Върховния съд на САЩ, с което се отменят защитите на правото на аборт, които са в сила в страната от 1973 г. Тя предупреди, че когато безопасен и законен достъп до аборт е ограничен, жените са принудени да прибягват до по-малко безопасни методи, твърде често с вредни или катастрофални резултати, особено за тези, засегнати от бедност или маргинализация.

Също така бе подчертано, че способността да се контролира какво се случва с тялото им е свързана с ролите, които те могат да играят в обществото, независимо дали като член на семейството, работната сила или правителството.

„ООН остава непоколебима в решимостта си да гарантира, че правата на жените и момичетата се зачитат напълно и се ползват по целия свят, и очакваме с нетърпение да продължим основано на доказателства ангажиране с нашите партньори навсякъде, за да подкрепим бързия напредък към всеобщото ползване на всеобщите права”, бе казано. 
Решението на Върховния съд на САЩ отменя решението, известно като „Роу срещу Уейд“ , прието преди 49 години, което защитаваше правото на аборт в цялата страна; и друго решение от 1992 г. „Планирано родителство срещу Кейси“, което потвърждава тази защита, но позволява на държавите да определят регулации за процеса.

Предишна статияМакрон: „Абортът е основно право на жените и трябва да бъде защитено“
Следваща статияДжо Байдън относно отмяната на закона за абортите: „Това е много тъжен ден за Америка“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук