Начало НОВИНИ Макрон: „Абортът е основно право на жените и трябва да бъде защитено“

Макрон: „Абортът е основно право на жените и трябва да бъде защитено“

0

Президентът на Франция Еманюел Макрон показа своята солидарност към американските жени в петък след решението на Върховния съд да отмени правото на аборт в Съединените щати. „Абортът е основно право на всички жени“, написа той в Туитър.

„Изразявам солидарността си с жените, чиито свободи са поставени под въпрос днес от Върховния съд на Съединените американски щати“, добави той.

Други френски политици, като лидера на крайната левица Жан-Люк Меланшон, също реагираха в социалните мрежи, предупреждавайки за риска от „зараза на тази тенденция“ от САЩ към Франция.

„Голямо нещастие. Страната на Тръмп легализира носенето на оръжие на улицата и позволи забраната на абортите. Предупреждение: знаем каналите за заразяване от Съединените щати до Франция“, туитира Меланшон.

Върховният съд на САЩ отмени този петък защитата на правото на аборт, която е в сила в тази страна от 1973 г., с историческо решение, което ще позволи на всеки щат да реши дали да запази или забрани това репродуктивно право.

В решението се посочва, че Конституцията „не дава“ това право и връща правомощията да приемат закони относно абортите на „народа“ и неговите „избрани представители“.

Няколко държави се изказаха и обявиха, че ще предприемат стъпки за забрана на доброволното прекъсване на бременността.

Предишна статияВърховният съд на САЩ отменя конституционното право на аборт
Следваща статияЖените на ООН: Репродуктивните права са права на жените и на човека

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук