Начало НОВИНИ Германия предлага дом и работа на чужденци поради недостиг на персонал

Германия предлага дом и работа на чужденци поради недостиг на персонал

0

Германия ще се обърне към чуждестранни работници, за да сложи край на хаоса на летищата поради недостиг на персонал и отмяна на полети с наближаването на празничния сезон, казаха министрите в неделя.

„Правителството планира да разреши влизането на чуждестранен персонал“, обясни министърът на труда Хубертус Хайл във вестник „Билд“.

„Работодателите трябва да плащат стандартна заплата и да осигурят прилично настаняване през временния период“, продължи социалдемократическият министър.

Правителството не уточни колко чужденци ще бъдат поканени да бъдат част от персонала на летището, но според Bild броят може да достигне „четирицифрено число“, тоест най-малко 1000.

След две години смущения поради пандемията COVID-19, европейските летища са изправени пред недостиг на персонал, което води до дълго чакане, отмяна на полети и сцени на хаос. Към това се добавят и отсъствията на персонал поради възобновяването на коронавирусните инфекции в Германия.

В момента на германските летища липсват около 7200 специалисти, според проучване на Института по германска икономика.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер увери Bild, че няма да има „компромиси“ по отношение на сигурността и заяви, че тези „чуждестранни помощници ще бъдат наети, например, за обработка на багажа“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук