Начало НОВИНИ Срещата на върха на Г-7 започна с нови санкции срещу Русия и...

Срещата на върха на Г-7 започна с нови санкции срещу Русия и призив за единство

0

В очакване на колективно изявление от страна на Г-7, в края на срещата във вторник, САЩ, Обединеното кралство, Канада и Япония продължиха и обявиха ембарго върху новодобиваното злато в Русия.

„Тези мерки ще ударят директно руските олигарси и ще ударят сърцето на военната машина на Путин“, каза британският премиер Борис Джонсън.

Русия е основен производител на злато и износът й представляваше около 15,5 милиарда долара през 2021 г., според Даунинг стрийт.

Лидерите на големите икономически сили — САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство — се срещат за три дни в баварския замък Елмау.

На свой ред украинският президент Владимир Зеленски ще участва в срещата по електронен път в понеделник.

Западните страни удариха Русия с редки сурови икономически санкции, привидно безстрашни за руския президент Владимир Путин, който непрекъснато повишава нивата на война, която не се вижда.

Украинското правителство смята, че санкциите не са достатъчни и иска допълнително да накаже Русия, която бомбардира украинската столица отново в неделя; акт, който Байдън нарече „варварски“.

В този смисъл лидерът на САЩ призова за единство на Г-7 и НАТО в лицето на офанзивата на Москва.

Владимир Путин очакваше „че по един или друг начин НАТО и Г7 ще се разделят“, каза Байдън. „Но ние не сме го направили и няма да го направим“, добави той.

Британският премиер Борис Джонсън обаче предупреди за риска от „умора“ в западните страни.

Изправен пред настъпването на руските войски в региона на Донбас, в Източна Украйна, Джонсън се съгласи с френския президент Еманюел Макрон, че „това беше критичен момент за развитието на конфликта и че е възможно да се промени ходът на войната“, според говорител на британското правителство.

Джонсън обаче предупреди френския президент, че договореното решение „сега“ в Украйна може да удължи „световната нестабилност“.

Конфликтът и последствията от него ще бъдат широко обсъждани на срещата на върха, която ще продължи до вторник, но ще бъдат разгледани и други предизвикателства, като заплахата от рецесия и екологичните кризи, причинени от изменението на климата.

И освен сегашната ситуация на напрежение с Русия, западните страни гледат със загриженост към Китай, който се очертава системен съперник.

Г-7 иска да противодейства на азиатския гигант и неговите „нови пътища на коприната“ с огромни инвестиции в инфраструктура в страните от Африка, Азия и Латинска Америка. Лидерите ще направят равносметка на този проект в неделя.

Всъщност, за да подхранва съюзи извън своята област, Г-7 покани лидерите на Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка на своята среща на върха.

Аржентина и Индонезия подкрепиха гласуването срещу Русия в ООН, но останалите гости се въздържаха.

Но всички се притесняват от заплахата от криза на глада, причинена от блокадата на износа на зърно от Украйна. Изправена пред този риск, Индия вече ограничи собствения си износ на зърно.

Активистите за климата, от своя страна, се надяват, че Г7 ще постигне конкретен напредък, като например да има програма за пълно премахване на използването на изкопаеми горива.

Грийнпийс ще запомни тази неотложност, като разгърне знаме на върха на Цугшпитце, най-високата точка в Германия, която гледа към Елмау.

Заседанията на върха ще бъдат допълнени от двустранни срещи. Първата ще бъде между Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, двама лидери, изправени пред трудности в собствените си страни.

Шолц и неговите партньори се превърнаха след нахлуването в Украйна пожарникари на всички геополитически, икономически и финансови пожари, причинени от войната.

И Байдън пристига като президент на страна, засегната от растящата инфлация и разделена от решението на Върховния съд, което отменя правото на аборт във федералната рамка.

Предишна статияПроф. Румен Гечев: В интерес на България е да бъде съставено правителство
Следваща статияЮжна Африка: Най-малко 20 души са намерени мъртви в нощен клуб

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук