Начало НОВИНИ Австрия обяви, че ще прекрати задължителната ваксинация срещу COVID-19

Австрия обяви, че ще прекрати задължителната ваксинация срещу COVID-19

0

Австрийското правителство обяви края на политиката за задължителна ваксинация срещу COVID-19, която вече беше спряла през март.

„Отсега нататък трябва да живеете с COVID, така че ние ще въведем серия от мерки, което означава край на задължителната ваксинация“, каза австрийският здравен министър Йоханес Раух на пресконференция във Виена.

Стратегията „беше стартирана в различен контекст“, с претоварени болници, обясни той.

„Но вариантът омикрон промени правилата“ на играта, добави министърът. „Дори тези, които са се съгласили да бъдат ваксинирани, сега не са склонни да получат нова доза“, каза той.

Експертната комисия не е счела, че законът не е „необходим нито от медицинска, нито от конституционна гледна точка“ и създаде „дълбоко разделение в австрийското общество“, посочи Раух.

Текстът влезе в сила на 5 февруари и беше безпрецедентна мярка в Европейския съюз (ЕС). Той предизвика силна опозиция в страната с девет милиона жители.

Правилото се прилага за всички жители на възраст над 18 години, с изключение на бременни жени и тези, които са били заразени с вируса през предходните 180 дни. Той също така предвижда изключения по медицински причини.

Проверките трябваше да започнат в средата на март с глоби между 600 и 3600 евро. Но в крайна сметка изпълнителната власт реши да спре прилагането, след като провери, че вариантът на омикрон е по-малко опасен.

„В момента има много аргументи, за да се каже, че това нарушение на основните права не е оправдано“, заяви тогава Каролайн Едстадлер, отговаряща за Конституцията.

Около 62% от австрийското население има валиден сертификат за ваксинация срещу COVID-19, по-нисък процент от много западноевропейски страни.

Страната е регистрирала повече от 18 700 смъртни случая от COVID-19 от началото на пандемията.

Предишна статияКакво се знае за откриването на най-малко 50 мъртви имигранти в камион в Тексас?
Следваща статияБорис Джонсън подкрепя проект за създаване на европейска политическа общност, вдъхновена от Римската империя

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук