Начало НОВИНИ Борис Джонсън подкрепя проект за създаване на европейска политическа общност, вдъхновена от...

Борис Джонсън подкрепя проект за създаване на европейска политическа общност, вдъхновена от Римската империя

0

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън потвърди тази сряда, 29 юни, британския интерес към френския проект за европейска политическа общност, която според него трябва да бъде вдъхновена от Римската империя и да включва Турция, Израел и Магреб.

След срещата между френския президент Еманюел Макрон и Джонсън на срещата на върха на Г-7 в Германия, Макрон съобщи за „ентусиазма“ на британския премиер от инициативата.

„Струва си да се разгледа“, каза Борис Джонсън пред репортери в кулоарите на срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) в Мадрид, като каза, че вече е имал идеята, когато е бил външен министър.

„Трябва основно да пресъздадем Mare Nostrum на Римската империя и да включим Украйна, Турция, Магреб“, обясни той. По време на речта си той използва латинското име за Средиземно море, а по-късно цитира и Израел.

По същия начин Джонсън, който насърчава излизането на страната си от Европейския съюз, подчерта, че „вместо да се измислят нови структури, трябва да се изграждат отношения“.

Френският президент Еманюел Макрон изненада всички, като представи проекта за нова европейска организация пред Европейския парламент. Това в разгара на дебата за присъединяване към политическата общност на Украйна, която в момента е във война с Русия.

Проектът е насочен основно към страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз: Украйна, Молдова и Грузия. В допълнение, той е предназначен за нации от Западните Балкани, които са в процес на подготовка от много години, като Сърбия и Северна Македония.

Терминът Mare Nostrum е старото латинско име, дадено на Средиземно море. По време на Римската империя то покрива морски пътища от столицата на режима Рим до крайбрежието на Израел.

Предишна статияАвстрия обяви, че ще прекрати задължителната ваксинация срещу COVID-19
Следваща статияЕвропейският съюз ще забрани продажбата на нови автомобили с двигател с вътрешно горене от 2035 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук