Начало НОВИНИ Европейският съюз ще забрани продажбата на нови автомобили с двигател с вътрешно...

Европейският съюз ще забрани продажбата на нови автомобили с двигател с вътрешно горене от 2035 г.

0

Страните от Европейския съюз подкрепиха тезата този вторник, че от 2035 г. нови дизелови и бензинови автомобили и микробуси не могат да се продават на тяхна територия, тъй като ще бъде проучена възможността за регистриране на двигатели с вътрешно горене, задвижвани от синтетични горива и нулеви емисии.

Ще има „възможност за регистриране на превозни средства с двигатели с вътрешно горене само ако техните емисии са нулеви“, подчерта министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунаше от името на ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия за Зелената сделка Франс Тимерманс каза на пресконференция, че синтетичните горива с нулеви емисии „засега не изглеждат много реалистични, защото изглеждат непосилни по отношение на разходите“.

Но ако автомобилните производители успеят да направят тези горива търговски жизнеспособни, Комисията „ще бъде непредубедена“.

Съветът на ЕС, който представлява държавите-членки, иска път за намаляване на емисиите през 2030 г. с 55% за леките автомобили и 50% за микробусите, за да се достигне целта, превозните средства с нулеви емисии до 2035 г.

В началото на месеца Европейският парламент определи позицията си за окончателните преговори с път на намаление от 15% през 2025 г. спрямо 2021 г., за да стигне до 55% през 2030 г. и 100% през 2035 г.

Страните се споразумяха, че през 2026 г. Европейската комисия ще разгледа постигнатия напредък и целите въз основа на технологичния напредък, който се случва, с акцент върху хибридните превозни средства с възможност за зареждане.

„Някои производители твърдят, че хибридите ще могат да постигнат това, което е необходимо. Засега не го правят, но ако го направят, ще го преоценим през 2026 г.“, каза Тимерманс, който подчерта, че „повечето производители в света, не само в Европа, са избрали електрически батерии“.

Окончателните преговори с Европейския парламент се очаква да започнат през втората половина на годината, под ротационното председателство на Чешката република, страната, в която е родена автомобилната марка Skoda.

През 2021 г. 19,6% от новите автомобили, продадени в ЕС, са били електрически, включително plug-in хибриди, в сравнение с 11,9% през 2020 г., според Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Предишна статияБорис Джонсън подкрепя проект за създаване на европейска политическа общност, вдъхновена от Римската империя
Следваща статияСАЩ засилват военното си присъствие в Европа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук