Начало НОВИНИ Какво се знае за откриването на най-малко 50 мъртви имигранти в камион...

Какво се знае за откриването на най-малко 50 мъртви имигранти в камион в Тексас?

0

На границата с Тексас властите в град Сан Антонио, Мексико, откриха 46 тела в ремаркето на изоставен камион на магистрала на около 250 км от границата между САЩ и Мексико. По-късно цифрата нарасна до 50, съобщи мексиканският президент Андрес Лопес Обрадор.

„Засега има 50 починали, 22 от Мексико, седем от Гватемала, двама от Хондурас и 19 все още без информация за националността им“, съобщи Лопес Обрадор по време на пресконференция от Националния дворец.

Шефът на полицията в Сан Антонио Уилям Макманъс обяви, че трима заподозрени са арестувани след откритието и е започнато федерално разследване. Смята се, че те са били имигранти, които са могли да преминат границата между Мексико и САЩ, натъпкани в превозното средство, пише местният вестник The Texas Tribune.

„Работник в една от сградите тук чу вик за помощ. Той излезе да разследва, намери ремарке с отворени врати , отвори ги, за да погледне и намери няколко починали хора вътре“, каза Макманъс по време на пресконференция.

Около 60 пожарникари са били разположени, за да се погрижат за тленните останки, които ще трябва да получат психологическа подкрепа след случилото се, потвърди шефът на пожарната в Сан Антонио Чарлз Худ. „Не трябва да отваряш камион и да намираш купища тела там“, обясни Худ.

Камионът е намерен на магистрала в близост до I-35, директен път към мексиканската граница. Пътуването в района е опасно, особено ако превозните средства нямат климатик, поради горещите вълни, които удариха града и достигнаха 39,5 ºC.

Според пожарникаря майор Чарлз Худ, хората щяха да загинат от изтощение и прекомерна топлина в камиона.

„Пациентите, които видяхме, бяха горещи на допир, страдащи от топлинен удар, топлинно изтощение, тъй като в превозното средство не е имало следи от вода. Това беше хладилен камион, но нямаше данни да има работещ климатик”, описа той.

Оцелелите нямаха достъп до вода и бяха твърде слаби, за да излязат от камиона по собствено желание.

Около 6430 мигранти са загинали или изчезнали по пътя към Съединените щати от 2014 г. насам, според Международната организация по миграция на ООН (МОМ) . Около 60% от тези смъртни случаи са настъпили на 3169-километровата граница между Мексико и Съединените щати.

Губернаторът на Тексас Грег Абът, привърженик на твърдата линия по отношение на миграцията, обвини президента Джо Байдън и неговата „смъртоносна политика на отворени граници“.

„Те показват смъртоносните последици от отказа си да влошат закона“, добави той.

По време на управлението на Доналд Тръмп, повече от 1,8 милиона мигранти бяха експулсираниекспедитивно от началото на пандемията от COVID-19 поради дял 42 като част от неговата антиимигрантска политика.

„Заглавие 42 е расистка и ксенофобска реликва от антиимигрантския дневен ред на правителството Тръмп“, каза по това време Прамила Джаяпал, демократ от Вашингтон и президент на Прогресивната група в Конгреса.

Правителството на Байдън обяви прекратяване на прилагането на това правило, което позволи бързото експулсиране на чужденци, които се считат за заплаха за общественото здраве). Републиканците обаче възразиха и случаят е в съдебен спор.

През 2017 г. Сан Антонио претърпя подобна трагедия: 10 души се задушиха в контейнер, насочен към Съединените щати. Автомобилът е с повреден климатик и запушени вентилационни отвори.

Камионът превозвал до 200 души: много от тях трябвало да бъдат хоспитализирани поради топлинен удар и дехидратация, други избягали. Шофьорът на трагичното събитие беше осъден на доживотен затвор без възможност за условно освобождаване през април 2018 г.

Предишна статияМитева: Премиерът в една демократична република не прави така
Следваща статияАвстрия обяви, че ще прекрати задължителната ваксинация срещу COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук